Πλακιωτάκης: Ζητά τις αποζημιώσεις για τους πληγέντες από το ναυάγιο του «Αγ. Ζώνη ΙΙ»

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Να επανεξετασθούν τα αιτήματα αποζημίωσης των αλιέων και των τουριστικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από το ναυάγιο του Δ/Ξ «Αγία Ζώνη ΙΙ» ζήτησε ο ΥΝΑΝΠ κ. Γιάννης Πλακιωτάκης από την διοίκηση του IOPC FUNDS στο Λονδίνο.

Επανέρχεται με πρωτοβουλία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη το θέμα της επαναξιολόγησης των αιτημάτων αποζημίωσης που αφορούν στους τομείς της αλιείας και του τουρισμού που επλήγησαν από την θαλάσσια ρύπανση που προκάλεσε στο Σαρωνικό Κόλπο, η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στη θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοδυτικά της νήσου Αταλάντης.

Συγκεκριμένα ο κ. Πλακιωτάκης, συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον Διευθυντή των Διεθνών Κεφαλαίων Αποζημίωσης για Ζημίες Ρύπανσης της Θάλασσας από Πετρέλαιο (IOPC FUNDS), κ. Χοσέ Μάουρα, προς τον οποίο επεσήμανε ότι αν και οι κλάδοι της αλιείας και του τουρισμού επλήγησαν σημαντικά από την θαλάσσια ρύπανση που προκάλεσε το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ», εντούτοις δεν έλαβαν ουδέποτε αποζημιώσεις αντίστοιχες της ζημιάς που υπέστησαν.

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε προς τον κ. Μάουρα ότι από την μέχρι σήμερα διενεργηθείσα αξιολόγηση αναφορικά με την αλιεία και τον τουρισμό, παρατηρείται μια εμφανείς δυσαναλογία μεταξύ των υποβληθέντων αιτημάτων και καταβληθέντων ποσών αποζημιώσεων.

«Η Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Πλακιωτάκης, «σέβεται πλήρως τους κανόνες και τις διαδικασίες που εφαρμόζονται από το Ταμείο και πιστεύει ότι πρέπει να υιοθετηθεί μια περισσότερο ευέλικτη προσέγγιση προς τα πιο κοινωνικά ευαίσθητα μέρη των τομέων αλιείας και τουρισμού, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί, κατά το δυνατόν, η συμβολή του στην αποκατάσταση αυτών των κοινωνικών ομάδων».

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κάλεσε τον κ. Μάουρα να προωθήσει την συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Γραμματείας του Ταμείου, ώστε να υπάρξει πλήρης κατανόηση από πλευράς του Ελληνικού Κράτους των εφαρμοζόμενων κανόνων και διαδικασιών κατά την αξιολόγηση των υποβαλλόμενων αιτημάτων αποζημίωσης.

Ο κ. Μάουρα από την πλευρά του ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του κ. Πλακιωτάκη και δεσμεύθηκε ότι το Ταμείο θα αξιοποιήσει πλήρως το τοπικό γραφείο υποβολής αιτημάτων Αποζημίωσης για το περιστατικό του «Αγία Ζώνη ΙΙ». Επίσης δεσμεύθηκε να παρέχει προς τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες κάθε βοήθεια που θα απαιτηθεί ώστε να επανεξετασθούν τα σχετικά αιτήματα.

Όπως είναι ήδη γνωστό το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» βυθίστηκε, με φορτίο 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil, στη θαλάσσια περιοχή νότια – νοτιοδυτικά της νήσου Αταλάντης, στο Σαρωνικό Κόλπο, στις 10 Σεπτεμβρίου 2017, προκαλώντας εκτεταμένη θαλάσσια ρύπανση σε όλη σχεδόν την περιοχή.