H στρατηγική της κυβέρνησης για τις τουρκικές προκλήσεις

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει ότι   θα αναφερθεί στις τουρκικές προκλήσεις , κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που διεξάγεται στο Λονδίνο και θα υπογραμμίσει  τις υποχρεώσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μιλώντας στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, «μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την Πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας». Έχει, μάλιστα, ήδη, διαμηνύσει ότι η Ελλάδα «ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα».

Στο μεταξύ, ο Πρωθυπουργός συντονίζει μια σειρά δράσεων που απαντούν έμπρακτα στις τουρκικές προκλήσεις. Ο ίδιος  έθεσε το ζήτημα τόσο στον Ιταλό Πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 26/11, όσο και κατά την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Πρόεδρο τη Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν από τον οποίο ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας.

Επίσης στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών που συμμετέχουν στη διάσκεψη για το κλίμα, στη Μαδρίτη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε χθες στις έρευνες που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας και ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ. υπογραμμίζοντας ότι οι κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν τις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου από την ευρύτερη περιοχή.

Στο μεταξύ ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Αίγυπτο και συμφώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του να επιταχυνθούν οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.

Η ελληνική απάντηση στον ισχυρισμό ότι τα νησιά δεν έχουν θαλάσσιες ζώνες πέρα από τα χωρικά ύδατα

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο- ή ακόμα και ολόκληρων νησιών-κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS – στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει – δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα.

Ούτε, βέβαια, μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και, ειδικότερα, στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, θεωρεί  ότι είναι θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών.

Οι διαπραγματεύσεις, όμως, δεν μπορεί να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Και οι δηλώσεις καλών προθέσεων δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με καθημερινή παραβατικότητα δηλώσεων και ενεργειών.

Αντί λοιπόν, η Άγκυρα να μιλά για τη θέση νησιών στη «λάθος πλευρά της μέσης γραμμής», την καλούμε να Η απαναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται  στη λάθος πλευρά του Διεθνούς Δικαίου.

Η κυβέρνηση πιάστηκε στον ύπνο;
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι σε κάθε περίπτωση είναι απολύτως σαφές ότι δεν υπήρξε κανένας αιφνιδιασμός της Κυβέρνησης, καθώς το ζήτημα συνεννόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης για θέματα θαλασσίων ζωνών, βρίσκονται σην επικαιρότητα ήδη από τον Ιούλιο. Μάλιστα, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας,  στο πρώτο του ταξίδι στις Βρυξέλλες, όταν συναντήθηκε, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., με τους ομολόγους του της Ιταλίας και της Γαλλίας,  έθεσε αυτό  το ζήτημα.

Ο κ.Δένδιας,, τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, συναντήθηκε με τον Λίβυο ομόλογό του, έθεσε το ζήτημα και  τόνισε ότι κάθε σχετική σκέψη ή πρωτοβουλία είναι τελείως εκτός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου, δεν έχει κανένα αντίκρισμα, και θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις της συγκεκριμένης κυβέρνησης με την Ελλάδα, αλλά και με την Ε.Ε..

Οι ενέργειες της κυβέρνησης

1. Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα στον Ιταλό Πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη (26/11) στον Πρόεδρο τη Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και κατά την τηλεφωνική του συνομιλία (29.11) καθώς και στη συνάντηση που είχαν χθες στη Μαδρίτη οι Ευρωπαίοι ηγέτες που μετείχαν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.

2. Ο Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον Τούρκο Πρέσβη στην Αθήνα στο Υπουργείο Εξωτερικών (28/11) προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις. Στο ΥΠΕΞ κλήθηκε και ο Λίβυος Πρέσβης (29/11), από τον οποίο ζητήθηκε να γνωστοποιήσει το περιεχόμενο του MoU, ειδάλλως θα ληφθεί απόφαση απέλασής του.

3. Στη συνέχεια (1.12) ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Αίγυπτο και είχε διαβουλεύσεις με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στη διάρκεια των οποίων αποφασίστηκε ανάμεσα στα άλλα να επιταχυνθούν οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.

4. Στο ίδιο αυτό διάστημα, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ε.Ε. ενημέρωσε την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας  κυρία Φεντερίκα Μογκερίνι για την εξέλιξη της κατάστασης, ενώ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας έθεσε το θέμα στο πλαίσιο του Coreper. Κατόπιν αυτών έχει ήδη δρομολογηθεί η διενέργεια διαβημάτων της Ε.Ε., τόσο στην Τρίπολη όσο και στην Άγκυρα.