Ο εμπορικός πόλεμος “ρίχνει κάτω” τις ασιατικές αγορές

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας προκάλεσε την ανασφάλεια των επενδυτών, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν αρνητικά οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού.

Διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει το επικίνδυνο παιχνίδι της εργαλειοποίησης της αμερικανικής οικονομικής δύναμης μέσω των δασμών, ενώ ταυτόχρονα επικρατεί  νευρικότητα  για το κατά πόσον οι ΗΠΑ θα αναβάλουν την επιβολή νέων δασμών στις κινεζικές εισαγωγές, που είναι προγραμματισμένη για τις 15 Δεκεμβρίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι θα επαναφέρει τους δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα από τη Βραζιλία και την Αργεντινή, κατηγορώντας τις δύο χώρες ότι επιχειρούν να υποτιμήσουν τα νομισμάτά τους.

Παράλληλα, το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου των ΗΠΑ για το Εμπόριο  εξαπέλυσε απειλές για επιβολή δασμών 100% σε γαλλικά εισαγόμενα προϊόντα και αγαθά ύψους 2,4 δισ. δολ. ως απάντηση στην επιβολή φόρου από το Παρίσι στις αμερικανικές εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας.

Επιπλέον, η πολιτική διαμάχη στο Χονγκ Κονγκ, εξάλλου, επηρεάζει άμεσα τις σχέσεις ΗΠΑ-Κϊνας. Την ίδια στιγμή, η Κίνα, ανακοίνωσε ότι  θα επιβάλει κυρώσεις σε αμερικανικές οργανώσεις προάσπισης της δημοκρατίας, σε αντίποινα για τον νέο νόμο υποστήριξης στο φιλο-δημοκρατικό κίνημα του Χονγκ Κονγκ που πέρασε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Στο ταμπλό:

Ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 0,64%, στις 23.379,81 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να χάνει 0,38%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng χάνει 0,33%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai κερδίζει 0,31%, ενώ ο Shenzen ενισχύεται κατά 0,55%, ενώ στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted κέρδισε 0,25%.Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX200 σημείωσε μίνι “βουτιά” της τάξης του 2,19%.