Έρχεται “ψαλίδι” στην εισφορά αλληλεγγύης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ο πρώτος νέος φόρος που θα μειωθεί το 2020 θα είναι η εισφορά αλληλεγγύης ξεκαθαρίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου που παρακολουθούν από κοντά τις δημοσιονομικές εξελίξεις.

Ο προϋπολογισμός για το 2020 που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί οριακά υψηλότερα από το 3,5%. Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει δημοσιονομικά καθώς και ότι αυτή η υπεραπόδοση θα αρχίσει να καταγράφεται από τους πρώτους μήνες του 2020.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας έχει ξεκαθαρίσει ότι όταν πιστοποιηθεί η ύπαρξη πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου εντός του 2020, τότε αυτός θα επιστραφεί αμέσως στην κοινωνία. Δηλαδή, η κυβέρνηση δεν θα περιμένει το τέλος του έτους προκειμένου να μοιράσει το υπερπλεόνασμα του 2020, αλλά θα το κάνει αμέσως.

Το σενάριο που έχει βάλει στο τραπέζι το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του 2020 και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020. Η μείωση θα φανεί άμεσα με αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων και στους υπόλοιπους φορολογούμενους από το εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος 2021.

Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα είναι και μια απάντηση της κυβέρνησης στην κριτική που δέχεται ότι με τις πρόσφατες φορολογικές ελαφρύνσεις “ξέχασε” την πολύπαθη μεσαία τάξη. Η εισφορά αλληλεγγύης εφαρμόζεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, δηλαδή επιβάλλεται σε μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται το 2020 και η δεύτερη δόση μείωσης του ΕΝΦΙΑ.