Ο οίκος Fitch Rating προβλέπει βελτίωση στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Θετικά αξιολογεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch,  τις ελληνικές τράπεζες ο οποίος αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει καταγραφεί στην μείωση των κόκκινων δανείων.

Όπως επισημαίνει ο οίκος σε έκθεσή του για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, υπό τον τίτλο «Gloomy Economy, Low Rates Put Pressure on Western European Banks», το θετικό προφίλ των ελληνικών τραπεζών σηματοδοτεί την βελτίωση για το 2020, μετά  από τις παρεμβάσεις για την ταχεία ανάπτυξή τους.

Οι αναλυτές της Fitch προειδοποιούν πως τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτα απέναντι στα πιθανά σοκ που μπορεί να προκληθούν από την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού τους.

Η Fitch  θεωρεί εφικτούς τους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων που έχουν τεθεί για τα επόμενα χρόνια, ωστόσο, επισημαίνει  ότι η διαδικασία εκτέλεσης των σχεδίων παραμένει ευάλωτη απέναντι στο οικονομικό περιβάλλον, την αποτελεσματικότητα του νομικού πλαισίου.

Αναφερόμενος στο σχέδιο «Ηρακλής», ο οίκος εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα κάνουν χρήση του, ενώ δεν αποκλείει ότι θα απαιτηθούν και πρόσθετα σχέδια, όπως για παράδειγμα εκείνο που επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδας.

Για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών ο οίκος προβλέπει διατήρηση των πιέσεων και οριακή μόνο βελτίωση των μεγεθών το 2020 – και αυτό μόνο εάν συγκρατηθούν τα κόστη και αυξηθούν οι δραστηριότητες σε εταιρικό επίπεδο.

Η Fitch, εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να βελτιώνουν τη χρηματοδοτική τους θέση το 2020, μέσω της τόνωσης της χρηματοδότησής τους από τις αγορές και της συνεχούς εξυγίανσης των ισολογισμών τους.