ΟΟΣΑ: Πως οι φόροι εξαφάνισαν τα εισοδήματα των Ελλήνων (πίνακες)

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα ελληνικού ενδιαφέροντος της Έκθεσης του ΟΟΣΑ “Revenue Statistics 1965 – 2018″ είναι ότι η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη αύξηση φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ, την περίοδο 2008- 2018, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι οι πολίτες είδαν τα εισοδήματα τους να εξαφανίζονται από τα φορολογικά βάρη την περίοδο των μνημονίων.

Συγκεκριμένα, καταγράφεται μια αύξηση 6,9 ποσοστιαίων μονάδων, από το 31,8% του ΑΕΠ στο 38,7%, η οποία αποδίδεται αφενός στο μπαράζ των φορολογικών μέτρων αφετέρου στη βύθιση του ΑΕΠ κατά περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες. Για να υπάρχει σύγκριση με τις άλλες χώρες που βίωσαν την περιπέτεια των μνημονίων, στην Πορτογαλία η αύξηση ήταν μόλις 3,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Επιδρομή άνευ αποτελεσμάτων

Ένα ακόμη και μάλιστα τραγικό συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι η εντατική επιβολή φόρων δεν οδήγησε στα επιθυμητά αποτελέσματα ενισχύοντας μάλιστα την άποψη ότι η κρίση έγινε ανατροφοδοτούμενη, δηλαδή η συρρίκνωση των εισοδημάτων, οδηγούσε σε μείωση των φορολογικών εσόδων, η οποία έφερνε νέα μέτρα για να καλυφθεί το κενό, τα οποία με τη σειρά τους μείωναν κι άλλο το διαθέσιμο εισόδημα.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι η Ελλάδα μπήκε το 2010 στα μνημόνια με σύνολο εσόδων 95,9 δις δολάρια. Το 2014 μετά από 2 μνημόνια τα έσοδα έπεσαν στα 85,3 δις δολάρια, το 2017 μετά από δύο δέσμες φορολογικών μέτρων είχαν υποχωρήσει περαιτέρω στα 79,1 δις  δολάρια, για να ανέβουν το 2018 στα 84,4 δις δολάρια, δηλαδή περίπου 11,5 δις δολάρια χαμηλότερα από τότε που ξέσπασε η κρίση.

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα να είναι τα έσοδα από ΦΠΑ, ο οποίος μπήκε από την αρχή στο μάτι των δανειστών, που επέβαλαν αυξήσεις συντελεστών, κατάργηση απαλλαγών και  παύση των ειδικών καθεστώτων, ως μέτρο αύξησης των εισπράξεων και αντιμετώπισης της πολυπλοκότητας του πλαισίου. Το 2010 τα έσοδα από ΦΠΑ ανέρχονταν σε 15,958 δις ευρώ, έκαναν μια ελεύθερη πτώση στα 12,8 δις ευρώ ως το 2015 και το 2017 είχαν ανέβει στα περίπου 14,6 δις ευρώ.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον εύρημα της Στατιστικής Έκθεσης του ΟΟΣΑ, είναι ότι η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις 7 χώρες όπου τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων ξεπερνούν το 15% του συνόλου των εσόδων. Συνολικά, τα έσοδα από εισφορές διαμορφώθηκαν στο 30,1% του συνόλου των εσόδων και στο 11,6% του ΑΕΠ.

Από μια τέτοια συγκριτική ανάλυση δεν θα μπορούσε φυσικά να παραλείψει κανείς τις επιβαρύνσεις στην ακίνητη περιουσία. Το 2010 τα εν λόγω έσοδα ανέρχονταν στο 0,2% του ΑΕΠ και πλέον διαμορφώνονται στο 2% του ΑΕΠ. Ακόμα πιο αποκαλυπτική είναι, όμως, η ανάλυση σε απόλυτους αριθμούς. Κατά την έναρξη της κρίσης, οι φόροι στα ακίνητα ανέρχονταν σε 553 εκατ. Ευρώ, τρία χρόνια αργότερα είχαν εκτιναχθεί στα 2,6 δις ευρώ και πριν από τη φετινή μείωση του ΕΝΦΙΑ, διαμορφώνονταν σε περίπου 3,6 δις ευρώ.