Ψήφος αποδήμων: Ποιους όρους έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Με την ψήφο της ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση συγκεντρώνεται ο αριθμός των 205 βουλευτών και το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, που έχει ήδη κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, αποκτά πλειοψηφική ισχύ.

Aπό την πλευρά του, το ΚΙΝΑΛ επιμένει για την επιστολική ψήφο και επικρίνει τους περιορισμούς που θέτει το νομοσχέδιο και ζητά από τα πολιτικά κόμματα να δώσουν το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους αποδήμους.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ακόμη ένα “αίνιγμα”, καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του, ενώ ζητά να γίνουν και μια σειρά αλλαγών, προκειμένου να συμφωνήσει και να το υπερψηφίσει.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έθεσε πέντε όρους, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο δεν εξασφαλίζει το αδιάβλητο και διαφανές της διαδικασίας.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε:

Η διακομματική επιτροπή να έχει την ευθύνη επί της αποδοχής ή όχι των αιτήσεων και τη γενική ευθύνη επί της διαδικασίας
Ανανέωση των εκλογικών καταλόγων εξωτερικού σε ετήσια και όχι σε δεκαετή βάση
Κατάργηση της πρόβλεψης πως θέματα εφαρμογής του νόμου μπορούν να ρυθμίζονται με απόφαση Υπουργών
Η διαδικασία εγγραφής, μεταβολής και διαγραφής στους εκλογικούς καταλόγους να ρυθμίζονται μόνο με σύμφωνη γνώμη της επιτροπής αποδήμων και μάλιστα με πλειοψηφία 2/3
Διαχωρισμό του ψηφοδελτίου επικρατείας στα δύο με ξεχωριστό πεδίο για υποψηφίους αποδήμων ώστε να είναι υποχρεωτική η εκλογή τους.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο ως ένα πρόχειρο κείμενο με πολλά κενά» και εκφράζεται η άποψη ότι θα έπρεπε να δοθεί χρόνος και να γίνει ουσιαστική συζήτηση πάνω στο νομοσχέδιο.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο ξεκίνησε να συζητείται χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κι αναμένεται να κατατεθεί για ψήφιση στις 11 του μήνα.