Το σχέδιο “Ηρακλής” φέρνει μια νέα εποχή για τις τράπεζες

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου αναμένεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος από τη Βουλή το νομοσχέδιο για το ελληνικό Asset Protection Scheme, “Ηρακλής”.

Η ψήφιση του νόμου για τον “Ηρακλή” θα βάλει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα σε μια νέα εποχή, θέτοντας σε εφαρμογή τον μηχανισμό ταχείας μείωσης των κόκκινων δανείων και στρέφοντας τις τράπεζες στον κύριο ρόλο τους, του χρηματοδότη της οικονομίας.

Ουσιαστικά, για τις τράπεζες ο “Ηρακλής” θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας αντιπαραγωγικής εποχής, αποκλειστικής διαχείρισης του προβλήματος των NPLs και το ξεκίνημα μιας εποχής ανάπτυξης και αλλαγής λειτουργικού μοντέλου, επικεντρωμένο στον πελάτη.

Στη νέα αυτή εποχή οι προκλήσεις για τις τράπεζες θα είναι η μετάβασή τους στην ψηφιοποίηση, η αύξηση των εσόδων και η μείωση του λειτουργικού κόστους.

Πέρα από τις εξελίξεις στις τράπεζες, η εφαρμογή του σχεδίου “Ηρακλής” θα δρομολογήσει άμεσα και την εξυγίανση της κεφαλαιαγοράς, με την κυβέρνηση να φέρνει στη Βουλή τον Ιανουάριο σχετικό νομοσχέδιο.

Όπως ανέφερε στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, η κυβέρνηση προωθεί τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης, πλαίσιο αδειοδοτήσεων και εποπτείας των οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων, την προσαρμογή στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τις τιτλοποιήσεις, την εναρμόνιση των κανονισμών για τη σύνταξη ενημερωτικού δελτίου με στόχο τη διαφάνεια και την προστασία των επενδυτών, καθώς και τη βελτίωση της λειτουργίας των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η συνολική εξυγίανση και αναμόρφωση τραπεζικού συστήματος, κεφαλαιαγοράς και χρηματιστηρίου έτσι ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Όπως ανέφερε στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γ. Ζαββός, ο “Ηρακλής” είναι μια λύση που στηρίζεται στις αγορές, δεν επηρεάζει τους φορολογούμενους και δεν έχει καμία δημοσιονομική επίπτωση.

Επιπλέον για πρώτη φορά χώρα με μη επενδυτική βαθμίδα δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες της να βγουν στις αγορές και να αντλήσουν χρηματοδότηση (με τα ομόλογα των τιτλοποιήσεων του “Ηρακλή”)

Η συστημική λύση του “Ηρακλή” θα αντιμετωπίσει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 30 δισ. ευρώ, για τα οποία το Δημόσιο θα παράσχει κρατικές εγγυήσεις 12 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες, πέρα από το όφελος του χαμηλού κόστους που θα κληθούν να καταβάλλουν για τις κρατικές εγγυήσεις, θα επωφεληθούν από τον “Ηρακλή” τόσο κεφαλαιακά καθώς τα senior ομόλογα που θα διακρατήσουν, θα μετρούν ως εποπτικά κεφάλαια, όσο και σε επίπεδο ρευστότητας καθώς θα μπορέσουν να βγουν στις αγορές και να εκδώσουν ομόλογα, καλύπτοντας τις υποχρεώσεις MREL.