Μνημείο προκλητικότητας οι χάρτες του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Το κείμενο του Μνημονίου Λιβύης – Τουρκίας, αλλά και οι σχετικοί χάρτες που συνοδεύουν το εν λόγω Μνημόνιο και που διέρρευσαν από την Άγκυρα, αποτελούν μνημείο πρόσκλησης καθώς επιδιώκουν να εξαφανίσουν τις ΑΟΖ της Ρόδου, της Κω και της Κρήτης, ως να μην υπάρχουν ως νησιά.

Το CNN Turk ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στη συμφωνία η οποία αποκαλείται «Μνημόνιο Συμφωνίας» επισυνάπτονται δύο χάρτες για την υφαλοκρηπίδα και τις συντεταγμένες που συμφώνησαν οι δύο χώρες.

Οι πηγές που επικαλείται το τουρκικό κανάλι αναφέρουν ότι στο άρθρο 2 της συμφωνίας γίνεται αναφορά στη σημασία που έχουν αυτοί οι χάρτες και επισημαίνεται ότι αποτελούν «αναπόσπαστο μέρος» της συμφωνίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σύμφωνα με το άρθρο 4 της συμφωνίας, σε περίπτωση που παρατηρηθεί ασυμφωνία τότε θα επιλυθεί δια της συνεργασίας και της διπλωματικής οδού. Στη συμφωνία αναφέρεται επίσης ότι στην περίπτωση που το ένα εκ των δύο κρατών ξεκινήσει συνομιλίες με άλλο κράτος για τη θαλάσσια δικαιοδοσία τότε θα δώσει ενημέρωση στην άλλη πλευρά (η Τουρκία στην Λιβύη ή η Λιβύη στην Τουρκία) πριν την τελική συμφωνία.

Σημειώνεται πως το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας διεμήνυσε πως με βάση την αρχή αυτή, στα ελληνικά νησιά δεν θα πρέπει να δοθεί ΑΟΖ (!).