ψήφος αποδήμων: Πιθανότατα όλοι «ναι» πλην Βαρουφάκη

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Οι δυο βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε ο Τάκης Θεοδωρικάκος στην τρίτη συνεδρίαση της επιτροπής για την ψήφο των αποδήμων φέρνουν ακόμη πιο κοντά το ενδεχόμενο να υπάρξει μια ιστορική πλειοψηφία  στην ψήφιση του νομοσχεδίου με 291 ψήφους καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πιο θετικός από κάθε άλλη φορά στο Ναι.

Συγκεκριμένα ο κ. Θεοδωρικακος κατέθεσε δυο βελτιώσεις που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με την πρώτη προβλέπεται ότι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας κάθε κόμματος το ένα πέμπτο (1/5) των υποψηφίων προέρχεται από εγγεγραμμένους των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού, εφόσον υπάρχουν, εκ των οποίων τουλάχιστον ένας τοποθετείται υποχρεωτικά στις τρεις (3) πρώτες θέσεις.

Στην Δεύτερη βελτίωση προβλέπεται ότι «Συγκροτείται Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία μετέχει ο Υπουργός ή ο οριζόμενος από αυτόν ως Πρόεδρος και ένας εκπρόσωπος κάθε κόμματος ή συνασπισμού που εκπροσωπείται στη Βουλή ή εκπροσωπείτο στη Βουλή που διαλύθηκε και ένας εκπρόσωπος της ανεξάρτητης αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη».

Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι το κόμμα του είναι πολύ πιο κοντά στο να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο μετά από αυτές τις δύο βελτιώσεις καθώς ικανοποιήθηκαν δύο αιτήματα του.

«Είχαμε ζητήσει βελτιώσεις για το αδιάβλητο και τη διαφάνεια της διαδικασίας και για το αυτοτελές  δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Κατατέθηκε μία πρόταση, δεν είναι ακριβώς η δική μας αλλά την θεωρούμε θετική και θεωρούμε ότι καλυφθήκαμε. Για το αδιάβλητο και διαφανές της διαδικασίας είχαμε ζητήσει διακομματική επιτροπή και έγινε δεκτή».