Σημαντική μείωση στα έσοδα των πετρελαϊκών εταιρειών το γ’ τρίμηνο του 2019

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Μειωμένα καθαρά έσοδα κατά 56% κατά μέσο όρο καταγράφουν στο τρίτο τρίμηνο του 2019 οι δώδεκα μεγαλύτερες εισηγμένες πετρελαϊκές εταιρίες σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα τους του περασμένου έτους 2018.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία οι εταιρείες ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips, Halliburton, Schlumberger, Baker Hughes, BP, Royal Dutch Shell, Total S.A., Eni, Rosneft και η νορβηγική Equinor κατέγραψαν μείωση στα καθαρά τους έσοδα φθάνοντας στα 14,24 δις δολάρια το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, όταν το ίδιο διάστημα του 2018 είχαν φτάσει στα 32,51 δις δολάρια.

Η υστέρηση αυτή στα καθαρά έσοδα των εν λόγω εταιρειών οφείλεται στην μείωση της τιμής του αργού πετρελαίου κατά 17,5% στην διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Συγκεκριμένα, η τιμή του Brent, που αποτελεί παγκοσμίως μέτρο σύγκρισης της τιμής του πετρελαίου, έπεσε στα 61,90 δολάρια το βαρέλι το γ΄ τρίμηνο του 2019 όταν το ίδιο τρίμηνο του 2018 ήταν στα 75 δολάρια το βαρέλι.

Επίσης και η υπερπροσφορά αργού πετρελαίου στην αγορά, λόγω της αύξησης της παραγωγής του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου, καθώς και το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν οι συζητήσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα για τη λήξη του μεταξύ τους εμπορικού πολέμου, επηρέασαν αρνητικά την τελική διαμόρφωση της τιμής.