Συνέδριο Goldman Sachs: Στο επίκεντρο η αγορά ακινήτων και η επιρροή της στις τράπεζες

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σημαντικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται για τις ελληνικές τράπεζες στο συνέδριο της Goldman Sachs στο Λονδίνο, ενώ το βασικό ερωτηματολόγιο στα στελέχη των συστημικών τραπεζών εστιάζει στο real estate. Οι επενδυτές ενδιαφέρονται πολύ για τις τιμές των ακινήτων στη χώρα μας και για το πώς αυτές επηρεάζουν τα ενεργητικά των τραπεζών.

Όπως δημοσιεύει σήμερα η «Ναυτεμπορική», η ελληνική κυβέρνηση δίνει σημαντικά κίνητρα στην κτηματαγορά, ενώ το στοιχείο αυτό ή περίπου αυτό «μοχλεύθηκε» και σε προχθεσινό άρθρο των «Financial Times» με συναφές αντικείμενο, βάσει του οποίου η Αθήνα θα προσφέρει φορολογικά κίνητρα σε πλούσιους που επιθυμούν να διαμείνουν στην Ελλάδα τουλάχιστον έξι μήνες τον χρόνο, σε ένα πρόγραμμα «non-dom» (μη κατοίκων) που αποσκοπεί στην προσέλκυση πλοιοκτητών, επιτυχημένων επιχειρηματιών και συνταξιούχων.

Η ατζέντα

Η ανοδική πορεία του real estate, που έχει βοηθήσει και τα ενεργητικά των τραπεζών, βρίσκεται στο επενδυτικό «στόχαστρο» διεθνών funds, όπως προέκυψε από τις τετ α τετ συναντήσεις στη βρετανική πρωτεύουσα.

Κατά τα λοιπά, η ατζέντα επεκτάθηκε στην πολιτική και την οικονομία, δύο προσφιλή θέματα, τα οποία εσχάτως εμπλέκουν τις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, μιας και τούτο αποτελεί παράγοντα ανησυχίας για την πορεία της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, η ατζέντα διαρθρώνεται -πέρα από το ύψος και το πρόγραμμα- στο σχέδιο «Ηρακλής» και κατά πόσον το σχήμα θα μπορέσει να αναπτύξει τη δευτερογενή αγορά, που είναι και το ζητούμενο για τους διεθνείς οίκους. Οι ξένοι επενδυτές, άλλωστε, δεν ενδιαφέρονται για κατά πόσον οι τράπεζες μειώνουν τα NPEs, αλλά για τις πωλήσεις που πραγματοποιούν, ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος πιστωτικού ιδρύματος.

Τα επιτόκια δανεισμού και η πιστωτική επέκταση αποτελούν άλλα δύο ζητήματα καίριας σημασίας στις συνεντεύξεις μεταξύ των funds και των ελληνικών τραπεζών, γιατί καθορίζουν την ποιότητα της επιχειρηματικής επέκτασης στη χώρα και δίνουν λογική προοπτικής στην οικονομία.

Οι προοπτικές

Παράλληλα, οι ξένοι επενδυτές συζήτησαν με τα πιστωτικά ιδρύματα την κεφαλαιακή προοπτική των τραπεζών τόσο μέσα από τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων, αλλά και όπως αυτή προκύπτει από τα stress tests, ενώ υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το χαρτοφυλάκιο ομολόγων των τραπεζών και κατά πόσον θα ξεμπλοκάρει το ποσοστό στο οποίο μπορούν να τοποθετούνται οι τράπεζες όπως αυτό καθορίστηκε από την ΕΚΤ κατά την περίοδο των κεφαλαιακών περιορισμών.

Τα funds αναμένουν τις εξελίξεις που θα προάγουν οι ελληνικές τράπεζες μέσα στο 2020 και οι οποίες θα σχετίζονται τόσο με εκδόσεις Tier II όσο και με τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων. Το ενδιαφέρον, πλέον, στρέφεται στο συνέδριο της Capital Link την προσεχή Δευτέρα στη Νέα Υόρκη.