Το μεγάλο στοίχημα με το ναυπηγείο της Σύρου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Γράφει ο Αντώνης Λαζαρής

Η Σύρος, ή Σύρα όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο νησί που δεν μοιάζει με κανένα άλλο νησί στο Αιγαίο.Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων πλέει σε μια δική της ξεχωριστή ρότα.

Το νησί άκμασε κατά την νεολιθική και την πρωτοκυκλαδική και μεσοκυκλαδική περίοδο μέχρι το 2000 π.Χ.
Ο Πολιτισμός Σύρου-Κέρου είναι από τους σημαντικότερους πολιτισμούς του Αιγαίου της εποχής του Χαλκού. Η Χαλανδριανή και το Καστρί δεσπόζουν στην μακραίωνη Προϊστορία της Σύρου κρύβοντας ακόμα πολλά μυστήρια στα σπλάχνα τους.

Στη σύγχρονη εποχή η Σύρος “παίρνει τα πάνω της” κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης όταν βρίσκουν εδώ φιλόξενη γη πολυάριθμοι πρόσφυγες από την Κάσο, τη Χίο και άλλα μαρτυρικά νησιά του Αιγαίου.

Η Σύρος εξελίσσεται σε μεγάλο οικονομικό κέντρο με βιομηχανίες και βιοτεχνίες να ανθούν μέχρι και τα μέσα της τρίτης δεκαετίας του 20ου αιώνα όταν ο Πειραιάς παραλαμβάνει τη σκυτάλη.

Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή ο Πειραιάς εξελίσσεται στο μεγαλύτερο βιομηχανικό και βιοτεχνικό κέντρο της Ελλάδας.

Το ναυπηγείο της Σύρου
Στο βιομηχανικό γίγνεσθαι της Σύρου σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν τα Ναυπηγεία. Στα μικρά και τα μεγάλα Ναυπηγεία και στα παραδοσιακά καρνάγια της Σύρου ναυπηγήθηκαν και επισκευάστηκαν χιλιάδες πλοία εδώ και πολύ περισσότερα από εκατό χρόνια. Το Ναυπηγείο του Νεωρείου γνώρισε μεγάλες δόξες στην πολύχρονη ιστορία του. Ήταν για πολλά χρόνια ο μεγαλύτερος εργοδότης σε όλο το νησί.

Το Νεώρειο ζούσε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού του νησιού. Και σίγουρα ήταν ένας από τους βασικότερους λόγους που το νησί διατηρούσε πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό σε σχέση με άλλα Κυκλαδονήσια. Λίγα χρόνια πριν το Νεώρειο φαινόταν να παίρνει την κάτω βόλτα. Οι δεξαμενές ήταν συχνά άδειες και οι προοπτικές δυσοίωνες.

Εδώ και λίγα χρόνια το Νεώρειο έχει αρχίσει να “παίρνει και πάλι τα πάνω του”. Η θέση του νησιού είναι ιδανική για τη Ναυτιλία καθώς εδώ διασταυρώνονται πολλές ναυτικές ρότες.
Η τεχνογνωσία υπάρχει.Οι εγκαταστάσεις υπάρχουν. Το ζητούμενο είναι να μπορέσει το Ναυπηγείο να συμμορφωθεί με την Περιβαλλοντική Νομοθεσία που γίνεται ολοένα και πιο αυστηρή.

Στο Νεώρειο αναζητείται η χρυσή τομή ώστε και το Ναυπηγείο να γνωρίσει και πάλι μέρες δόξας αλλά και η υγεία των κατοίκων να μην απειλείται από τους τοξικούς ρύπους που προκύπτουν κατά τη διαδικασία δεξαμενισμού των πλοίων (όπως κατά τις αμμοβολές).

Στην φωτογραφία βλέπουμε το “Ελευθέριος Βενιζέλος” της ΑΝΕΚ και το “Κνωσσός” των Μινωϊκών στις δεξαμενές του Νεωρείου.

Η φωτογραφία είναι τραβηξγμένη το 1998 λίγο πριν την πώληση του “Κνωσσός” σε εταιρεία τουρκικών συμφερόντων.