Τον Ιανουάριο οι αποφάσεις για ΛΑΡΚΟ – Στόχος να μείνει σε λειτουργία

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Οι τελικές αποφάσεις για τη ΛΑΡΚΟ πρόκειται να ανακοινωθούν τον Ιανουάριο του 2020, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά το τέλος ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη με τη συμμετοχή συνδικάτων εργαζομένων της βαριάς βιομηχανίας παραγωγής νικελίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο υπουργοί γνωστοποίησαν στους συνδικαλιστές πως η κυβέρνηση αναμένει και τις δικές τους προτάσεις για την τύχη της επιχείρησης αλλά με βάση την απόφαση της Κομισιόν.

Παράλληλα, τονίστηκε ότι η Κομισιόν έχει αποδεχτεί την πρόταση της ελληνικής πλευράς να διατηρηθεί ζωντανό το σχέδιο του σπασίματος της εταιρίας σε δυο τμήματα και να γίνουν δυο παράλληλοι διαγωνισμοί. Με τον τρόπο αυτό ο νέος επενδυτής δεν θα υποχρεωθεί να επιστρέψει τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 136 εκατ. ευρώ.

Οι δύο υπουργοί έφεραν ως παράδειγμα εξεύρεσης λύσης την περίπτωση των ναυπηγείων καθώς και άλλων κρατικών βιομηχανιών όπως η ΕΑΒ, ΕΛΒΟ κλπ.

Τόνισαν επίσης την ανάγκη η βιομηχανία να παραμείνει σε λειτουργία μέχρι την ιδιωτικοποίηση της.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας αλλά και τη διατήρηση της ΛΑΡΚΟ ως ενιαίας επιχείρησης.

Οι εργαζόμενοι επιφυλάχθηκαν για την περαιτέρω στάση τους και για πιθανές κινητοποιήσεις μετά τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων.