Με αύξηση κερδών έκλεισε η εβδομάδα για το αργό

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Το πλέον πιο υψηλό σχεδόν δυόμισι μηνών κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου την εβδομάδα που έκλεισε μετά από τις γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Θετικά λειτούργησαν τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 260.000 νέες θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον περασμένο Ιανουάριο,

Ειδικότερα, καθοριστική υπήρξε η συμφωνία του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) και των συμμάχων του, με την οποία αναπροσαρμόζονται οι επίσημοι στόχοι παραγωγής αργού πετρελαίου, περιορίζοντας του φόβους για υπερπροσφορά στις αρχές του 2020.Ειδικότερα, αποφάσισαν περικοπή 500.000 βαρελιών ημερησίως στην παραγωγή τους αθροιστικά.

Επιπλέον, το σχόλιο του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ την Πέμπτη ότι οι συνομιλίες με την Κίνα “εξελίσσονται καλά”, δημιούργησε νέες ελπίδες για ενδεχόμενη ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Έτσι, το συμβόλαιο Ιανουαρίου για το αργό τύπου West Texas Intermediate ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 77% ή κατά 1,3% και έκλεισε τα 59,20 δολάρια το βαρέλι, διευρύνοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 7,3%, που είναι η υψηλότερη εβδομαδιαία άνοδος από τις 21 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones.

Αντίστοιχα, το συμβόλαιο Φεβρουαρίου για το αργό τύπου Brent, που θεωρείται και παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, ενισχύθηκε κατά 1 δολάριο ή 1,6%, κλείνοντας την Παρασκευή στα 64,39 δολάρια το βαρέλι, ανεβάζοντας τα κέρδη του για την εβδομάδα στο 6,5%.