Η Αθήνα καταθέτει δύο επιστολές στον ΟΗΕ ως απάντηση στο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Δύο επιστολές στον ΟΗΕ θα αποστείλει η Ελληνική κυβέρνηση καταδικάζοντας το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης, για τις θαλάσσιες ζώνες. Πρόκειται για μία κίνηση πολιτικού περιεχομένου, καθώς ο ΟΗΕ δεν εξετάζει το εάν η συμφωνία είναι παράνομη ή όχι.

Σε αυτές τις επιστολές, η ελληνική κυβέρνηση θα εξηγεί τις θέσεις της και θα υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης εκβιάστηκε από την Τουρκία για να υπογράψει το κείμενο της συμφωνίας και θα επισημαίνει ότι στερείται οποιουδήποτε σοβαρού περιεχομένου. Έμφαση θα δοθεί στους κίνδυνους που προκύπτουν στον χώρο της Μεσογείου, από αυτήν την προκλητική ενέργεια.

Η ελληνική κυβέρνηση θα ενημερώσει ότι οι συντεταγμένες που καθορίζουν τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη βασίζονται στην αυθαίρετη θέση της Άγκυρας ότι τα νησιά δεν δικαιούνται θαλάσσιες ζώνες, που όμως αντιβαίνει στα όσα προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στήριξη από Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία και Κομισιόν

Στο πλευρό της Ελλάδας τάχθηκε η Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία και Κύπρος στη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Τις ελληνικές θέσεις υποστήριξε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία της Κομισιόν για το μνημόνιο Λιβύης Τουρκίας.

Σε ερώτηση πάντως για το κατά πόσο η συμφωνία αυτή είναι παράνομη, ο κ. Μπορέλ απέφυγε να απαντήσει ευθέως.

«Δεν είπα ποτέ πως η συμφωνία είναι παράνομη», δήλωσε χαρακτηριστικά και δεδομένου ότι δεν έχουν καταλήξει σε συμπέρασμα ακόμα οι κοινοτικές υπηρεσίες ως προς την συμφωνία πρόσθεσε ότι οι υπουργοί εξωτερικών κατέληξαν μετά από πολιτική συζήτηση «ότι ορισμένες χώρες ειδικότερα η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν μεγάλο πρόβλημα γιατί οι θαλάσσιες ζώνες που μοίρασαν η Τουρκία και η Λιβύη περιλαμβάνουν ελληνικά νησιά και την Κύπρο», είπε χαρακτηριστικά.
Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.