Πέτσας: Οι επιστολές στον ΟΗΕ για την άκυρη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Επιστολές προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και την πρόεδρο του συμβουλίου ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης έστειλε τη Δευτέρα η ελληνική πλευρά με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να παρουσιάζει το περιεχόμενό τους κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως εξήγησε στην πρώτη επιστολή επισημαίνεται ότι η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης «παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών».

Παράλληλα ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι στην επιστολή τονίζεται ότι «η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμα τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες».

Στην επιστολή επίσης επισημαίνεται, ότι «η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του Προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον Γ.Γ. του Ο.Η.Ε.».

«Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολο της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στην επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επισημαίνεται, ακόμη, ότι η σύναψη της «συμφωνίας» διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής «και ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή».

Παράλληλα ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ, που συνέρχεται την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, την καταδίκη της Τουρκίας σε ανώτατο επίπεδο και τον χαρακτηρισμό από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως παράνομης της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.

Ερωτηθείς, δε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το τι θα κάνει η Ελλάδα αν η Τουρκία στείλει γεωτρύπανο σε ελληνικές θαλάσσιες ζώνες, ο Στέλιος Πέτσας απάντησε «η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειαστεί».