Στη Σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών ο Τσίπρας – Θα ζητήσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών θα συμμετάσχει  για δεύτερη φοράς ο Αλέξης Τσίπρας, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να περάσει στη Σύνοδο των ευρω-σοσιαλιστών, το αίτημα όχι μόνον για την εφαρμογή των κυρώσεων που έχουν αποφασιστεί από την Ε.Ε για τις παράνομες δραστηριότητές της Τουρκίας στο Αιγαίο αλλά και την επέκτασή τους σε εταιρείες και πρόσωπα που καλύπτουν έτερες παράνομες ενέργειες, στο πλαίσιο της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης.

Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πως πρέπει η κυβέρνηση να ζητήσει τη σύγκληση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου για τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εκμεταλλευτεί το ταξίδι του στις ΗΠΑ στις 7 Ιανουαρίου και να ζητήσει να υπάρξει πιο αποφασιστική στάση απέναντι στην Τουρκία.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση θα πρέπει:

– Να εξαντλήσει τις πιέσεις στην Ιταλία για σαφή στάση απέναντι στις παράνομες ενέργειες της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, ενόψει μάλιστα και της ανανέωσης της ευρωπαϊκής επιχείρησης Sophia τον Μάρτιο.

– Να ενισχύσει τις επαφές με όλες τις πλευρές στη Λιβύη και να εντείνει τις συνομιλίες με την Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ, όπως ανακοίνωσε.

– Να συνεχίσει το διάλογο για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αποφεύγοντας τα “απαράδεκτα λάθη”, όπως τονίζουν που έγιναν. Επισημαίνουν πως “η απόφαση για αναστολή των συνομιλιών που διατυπώνει εδώ και μήνες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι λανθασμένη, διότι αυτός ο δίαυλος πρέπει να είναι σταθερά ενεργός, τουλάχιστον για να αποφευχθούν παρανοήσεις και ατυχήματα”.