Οι Βρετανοί ψηφίζουν αύριο – Τα 4 σενάρια της επόμενης μέρας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Αύριο στήνονται οι κάλπες στη Βρετανία που θα κρίνουν όχι μόνον το μέλλον του Brexit, αλλά και του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία. Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν ως φαβορί τον συντηρητικό πρωθυπουργό, που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει το Brexit μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα. Η αλήθεια είναι ότι οι δύο αντίπαλοι δεν απολαμβάνουν ιδιαίτερης δημοφιλίας, αφού λιγότεροι από τους μισούς Βρετανούς ψηφοφόρους θεωρούν καλό πρωθυπουργό των Τζόνσον και μόνον ένας στους τέσσερις τον Κόρμπιν.

Λόγω της ιδιομορφίας του βρετανικού εκλογικού συστήματος οι προβλέψεις είναι δύσκολες, αφού ακόμη κι αν ο Τζόνσον εξασφαλίσει τη διψήφια διαφορά που επιθυμεί, δεν σημαίνει ότι η νίκη του θα μεταφραστεί και σε ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Κι έτσι το ερώτημα είναι με πόση διαφορά θα νικήσουν οι Συντηρητικοί του Τζόνσον ή αν θα βρεθεί η χώρα ενώπιον ενός νέου αδιεξόδου.

Ως εκ τούτου τέσσερα είναι τα βασικά σενάρια για την επόμενη ημέρα.

Ξεκάθαρη νίκη του Τζόνσον και αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Σε περίπτωση που ο Μπόρις Τζόνσον εξασφαλίσει πάνω από 326 έδρες το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ένωση μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα. Σε μια τέτοια περίπτωση η Βρετανία θα έχει περιθώριο μέχρι τον Δεκέμβριο του ερχόμενου έτους να διαπραγματευθεί μια νέα εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Νίκη του Τζόνσον, αλλά χωρίς πλειοψηφία. Σε μια τέτοια περίπτωση ο ένοικος της Downing Street θα υποχρεωθεί να αναζητήσει συμμάχους. Αν ο Τζόνσον δεν τα καταφέρει και υποχρεωθεί σε παραίτηση θα αναλάβει ο Κόρμπιν, που ίσως πείσει τους Φιλελεύθερους να συνεργαστούν μαζί του, ή να μην τον καταψηφίσουν – αν και η επικεφαλής τους, Τζο Σουίνσον, είπε πρόσφατα ότι το κόμμα της θα στήριζε μια κυβέρνηση Εργατικών, αλλά όχι υπό τον Κόρμπιν.

Νίκη χωρίς πλειοψηφία με τον Τζόνσον να παραμένει πρωθυπουργός.

Νίκη των Εργατικών του Κόρμπιν. Παρά τα όσα προβλέπουν οι σφυγμομετρήσεις, το ενδεχόμενο να κατακτήσουν οι Εργατικοί του Κόρμπιν την πλειοψηφία δεν είναι απίθανο. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται να σχηματίσουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας με την ανοχή των μικρών κομμάτων ανοίγοντας το δρόμο για ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit

Οι Ευρωπαίοι θέλουν Τζόνσον

Στην ΕΕ παρακολουθούν με αγωνία την εκλογική αναμέτρηση στη Βρετανία και έστω και αν δεν το παραδέχονται δημοσίως, εύχονται έναν θρίαμβο του Μπόρις Τζόνσον, αναφέρει το Bloomberg. Παρά τις προσωπικές και πολιτικές διαφορές πάνω από έξι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν μιλώντας ανωνύμως στο πρακτορείο ότι μια ισχυρή νίκη του συντηρητικού πρωθυπουργού της Βρετανίας θα ανοίξει το δρόμο για τη λήξη επιτέλους του θρίλερ του Brexit. 

Παρασκηνιακά στην ΕΕ φοβούνται μήπως κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν αποκτήσει την περιπόθητη αυτοδυναμία και θα εξαρτάται από τη στήριξη αντιπάλων, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε περαιτέρω παράλυση. 

Μέχρι το πρωί της Παρασκευής θα είναι γνωστά τα αποτελέσματα της κάλπης στη Βρετανία. Σύμφωνα με προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος οι «27» θα υποσχεθούν να κλείσουν «σύντομα» μια μελλοντική συμφωνία με το Λονδίνο. Αλλά πάρα πολλά θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των εδρών που θα εξασφαλίσει ο Τζόνσον.