Στην Ολομέλεια της βουλής η ψήφος των αποδήμων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Με τους πλέον πιο θετικούς “οιωνούς” για την συντριπτική έγκρισή του, εισέρχεται σήμερα το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μετά και την τελευταία εξέλιξη με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρεί την στάση του και να τοποθετείται θετικά επί των διατάξεων του νομοσχεδίου, μετά τις τροποποιήσεις που προχώρησε η κυβέρνηση, δεν αποκλείεται να συγκεντρωθούν 291 ψήφους υπέρ του νομοσχεδίου, ένας αριθμός ρεκόρ για νομοσχέδιο που περνά από την Ολομέλεια.

Στη συζήτηση αναμένεται να τοποθετηθούν τόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, το μεσημέρι, όσο και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το απόγευμα.

Θετική σύγκλιση 205 βουλευτών προέκυψε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ μετά τις βελτιώσεις από τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «πιο κοντά στο “ναι”».

Αντίθετα, οι βουλευτές του ΜεΡΑ25 έχουν δηλώσει ότι πρόθεσή τους είναι να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Μιλώντας στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος επεσήμανε ότι οι Έλληνες του εξωτερικού που διαθέτουν ΑΦΜ αγγίζουν τις 407.000, εκ των οποίων όμως μόνο 340.000 έχουν ενεργή φορολογική δήλωση.

Ωστόσο, όπως εξήγησε στους ως άνω αριθμούς δεν συνυπολογίζονται όσοι έχουν φύγει από τη χώρα προκειμένου να σπουδάσουν στο εξωτερικό και δεν διαθέτουν ΑΦΜΑ, γεγονός που αυξάνει περαιτέρω τον αριθμό των εκλογέων.

«Αν η ΝΔ διέθετε 200 βουλευτές τότε το νομοσχέδιο θα προέβλεπε ότι θα μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι απόδημοι», επανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών και σημείωσε με νόημα- απευθυνόμενος και στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις: «ελπίζω και πιστεύω ότι παρά τις δυσκολίες την επόμενη Τετάρτη θα έχουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε μια πράξη ενότητας. Απαιτείται μήνυμα ενότητας γιατί η πατρίδα μας απειλείται από σοβαρότατους κινδύνους και πρέπει να είμαστε ενωμένοι».