Γράφει η Σοφία Λαλιωτίτη
Κατώτερη των προσδοκιών αποδεικνύεται η υποτιθέμενη βελτιωτική «πυξίδα» που θα κατευθύνει το νέο σχολικό πρόγραμμα κυρίως για τις τάξεις του Λυκείου, από το επόμενο έτος 2020-2021.
Κάθε υπουργός στο πόστο αυτό φέρνει αλλαγές, με τους μαθητές να γίνονται κάθε φορά «πειραματόζωα» των υποτιθέμενων βελτιωτικών παρεμβάσεων. Παρεμβάσεις που συνήθως δημιουργούν ένα ανεπαρκές σε παροχή γνώσης δημόσιο σχολείο, το οποίο «σέρνεται» από τις χρόνιες ελλείψεις του με αποτέλεσμα να ανθεί η παραπαιδεία.
Αρκεί να κάνει κάποιος ένα γκάλοπ σε μία τάξη λυκείου δημοσίου σχολείου της χώρας, για να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει ούτε για δείγμα μαθητής που καλύπτεται μόνο από την παράδοση του καθηγητή.
Η μόνιμη ατάκα των γονέων που στέλνουν τα παιδιά τους φροντιστήριο είναι η εξής: «Μα δε γίνεται μάθημα στο σχολείο!»
Και έρχεται η Κεραμέως να επαναφέρει τον θεσμό της Τράπεζας Θεμάτων. Να κάνει την οπισθοδρόμηση και να εφαρμόσει πρόγραμμα προηγούμενων ετών, δοκιμασμένο και αποτυχημένο.
Προτίμησε δηλαδή να επαναφέρει την ίδια συνταγή που είχε εφαρμοστεί για πρώτη φορά τη σχολική χρονιά 2013-2014 στην Α’ Τάξη και Β’ Τάξη του Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου.
Εκείνη την εποχή είχε δημιουργήσει σφοδρές αντιδράσεις, καθώς το 40% των μαθητών είχαν μείνει μετεξεταστέοι για τον Σεπτέμβριο! Έτσι, μετά την παταγώδη αποτυχία του, καταργήθηκε πανηγυρικά τον Μάρτιο του 2015.
Η Τράπεζα Θεμάτων τότε, από την οποία αντλήθηκε το 50% των ερωτήσεων, εκτίναξε το ποσοστό της σχολικής αποτυχίας και άφησε μετεξεταστέους χιλιάδες μαθητές.
Η Νίκη Κεραμέως, ανέφερε ότι η τράπεζα θεμάτων θα εφαρμοστεί από το επόμενο σχολικό έτος 2020-2021 για όλες τις τάξεις του λυκείου, με στόχο να διασφαλίζονται η αξιοπιστία και η αντικειμενικότητα της βαθμολόγησης των μαθητών.
Έτσι, με τη “βούλα” Κεραμέως, χιλιάδες μαθητές καλούνται να αναλώνουν τεράστιο χρόνο και να σπαταλούν οι γονείς εξωφρενικά ποσά, σε εντατικά εξωσχολικά μαθήματα, για να “αποκτήσουν” ένα λυσάρι στα απαιτητικά θέματα της Τράπεζας Θεμάτων, καθώς τα δημόσια σχολεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του εγχειρήματος.
Βαρύτατες ευθύνες για την εικόνα των δημοσίων σχολείων, πέραν των πολιτικών που αναλώνονται σε πειράματα με την εκπαίδευση της χώρας, έχουν οι καθηγητές που λειτουργούν με την κουλτούρα εκείνου του δημόσιου υπαλλήλου που έχει “αράξει” στην έδρα!
Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα και κερδίζουν μεγάλα ποσά αφορολόγητα! Ένα ιδιαίτερο μάθημα, ειδικά στις τάξεις του Λυκείου δεν πέφτει κάτω από 20 ευρώ την ώρα. Μάλιστα το ποσό αυτό για την Γ τάξη Λυκείου εκτινάσσεται στα ύψη!
Πρόκειται για ένα σχεδιασμό που “φέρνει την Άνοιξη” στα φροντιστήρια, τα οποία θα κληθούν να αναπροσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Και φυσικά “τρίβουν τα χέρια” από ευτυχία!
Ουσιαστικά, από το επόμενο καλοκαίρι θα ξεκινήσουν να λύνουν τα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων. Και φυσικά, το επόμενο βήμα είναι να προειδοποιήσουν ότι οι μαθητές πρέπει εγκαίρως να ξεκινήσουν εντατικά μαθήματα, ώστε να προλάβουν να καλύψουν το μέγιστο δυνατό ποσοστό από την πληθώρα θεμάτων. Ο οικονομικός όλεθρος για τους γονείς και η καταστροφή της εφηβικής περιόδου των μαθητών μας είναι δεδομένη. Αυτός είναι ο σκοπός του υπουργείου;
Στο πυρ το εξώτερον η γνώση, η μόρφωση και η κριτική ικανότητα που χρόνια τώρα απουσιάζουν από τα σχολεία μας.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου καθιερώνει και ενισχύει τα φροντιστήρια, καθώς πλέον ο μαθητής καλείται να έχει καλούς βαθμούς στο απολυτήριο, μιας και με τις νέες ανακοινώσεις Κεραμέως για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ , προσμετράται μαζί με τις Πανελλήνιες εξετάσεις.
Ειδικότερα, ο προαγωγικός βαθμός της Α΄Λυκείου θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,4 και το αποτέλεσμα των μονάδων θα προστίθεται στις μονάδες από τους βαθμούς της Β’ και Γ’ Λυκείου, καθώς και στις μονάδες από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις (σε 4 μαθήματα) ώστε να διαμορφωθεί το τελικό σύνολο μονάδων βάσει του οποίου κάθε υποψήφιος θα διεκδικεί μία θέση στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.