Ελληνική Διπλωματία: Η Τουρκία εκβίασε τη Λιβύη να υπογράψει τη συμφωνία!

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Αποδείξεις για εκβιασμό της Λιβύης από την Τουρκία έχουν οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματικών πηγών. Κατά τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα διαθέτει βίντεο που δείχνει παράνομη μεταφορά όπλων προς την Λιβύη γεγονός που εικάζεται ότι λειτούργησε εκβιαστικά ώστε να υπογράψουν οι Λίβυοι τη συμφωνία.

Η στρατιωτική βοήθεια προς την Λιβύη από την Τουρκία ήταν υπόθεση γνωστή εδώ και μεγάλο διάστημα στις ελληνικές αρχές. Οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν την κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας και παράλληλα, σημειώνουν ότι σε στρατιωτικό επίπεδο ο Έβρος «σφραγίζεται».

Για την αίτηση της Τουρκίας στον ΟΗΕ να καταχωρήσει το μνημόνιο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι επειδή η συμφωνία είναι άκυρη και παρότι είναι τελείως τυπικό, δεν θα έπρεπε να αναρτηθεί στον ΟΗΕ.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η κλιμάκωση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας οφείλεται αποκλειστικά στις κινήσεις της Άγκυρας και τονίζουν ότι η Αθήνα επιθυμεί κλίμα συνεννόησης και επιδιώκει να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Αναφορικά με τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς μετά την κατάθεση της Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης στον ΟΗΕ, το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη ζητήσει από τον ΟΗΕ να μην αναρτηθεί το κείμενο στην ιστοσελίδα του Οργανισμού λόγω της ακυρότητάς της, κάτι που θα επαναλάβει ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει στη Γενεύη με τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες.

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει την επόμενη εβδομάδα κύκλο επαφών σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιορδανία ενώ στις 20 Δεκεμβρίου θα επισκεφθεί τη Ρώμη για συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, άλλωστε, σχολιάζουν ιδιαίτερα θετικά την σαφή καταδίκη της Ιταλίας για την Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Τέλος η εκτίμηση των διπλωματικών πηγών είναι ότι η Τουρκία δεν κατάφερε πολλά πράγματα, αλλά απέδειξε ότι είναι επαγγελματίας παραβάτης. «Αυτά που κάνουν οι Τούρκοι στερούνται σοβαρότητας. Νομίζω ότι η συνολική τους ανάλυση είναι λανθασμένη ανάλυση», τόνιζαν οι διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα θεωρεί ότι το ενδεχόμενο κυρώσεων απο την Ε.Ε σε βάρος της Λιβύης είναι κάτι που εξετάζεται αλλά προς το παρόν η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί να το προχωρήσει καθώς η Αθήνα δεν θέλει να προκαλέσει κάτι που θα βλάψει τον λιβυκό πληθυσμό.