Η Τουρκία χαλαρώνει τους κανόνες εισαγωγής χρυσού

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Σε εφαρμογή τίθεται από την Τουρκία ένα πρωτοφανές σχέδιο χαλάρωσης των κανόνων που διέπουν την εισαγωγή χρυσού στη χώρα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται αλλαγές που θα επιτρέψουν να δίνεται πιστοποίηση σε χρυσό, ο οποίος μεταφέρεται από ιδιώτες κατά την είσοδό τους στην Τουρκία, ανεξάρτητα από την προέλευση και τις προδιαγραφές του.

Η προσέλκυση περισσότερου χρυσού από το εξωτερικό είναι ο μόνος τρόπος για να καλυφθούν οι ανάγκες των κοσμηματοπωλών καθώς και των νοικοκυριών που έχουν βασιστεί εδώ και καιρό στον χρυσό σε εποχές κρίσεων.

Το υπουργείο συνεργάζεται με το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει την εγγραφή του χρυσού που έρχεται ακόμη και χωρίς πιστοποίηση από την London Bullion Market Association (LBMA), τη διεθνή ένωση που ορίζει τα πρότυπα παγκοσμίως για το πολύτιμο μέταλλο, από το εύρος της καθαρότητας και την προέλευση, μέχρι τον τρόπο με τον οποίο εμπορεύονται οι μπάρες χρυσού.

Το χρηματιστήριο στην Κωνσταντινούπολη, το μόνο στην Τουρκία που εποπτεύει την αγορά πολύτιμων μετάλλων και διαμαντιών από το 2013, είναι μέλος της LBMA.