Σύνοδος Κορυφής: “Χαστούκι” στην Άγκυρα, στήριξη στην Αθήνα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα αναμένεται να στείλουν το μεσημέρι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφορικά με τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη η οποία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας του ΟΗΕ, όπως τονίζεται στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων που πρόκειται να υιοθετήσουν οι ηγέτες της ΕΕ.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει αναμφίβολα την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές της πράξεις της Τουρκίας», προβλέπεται να είναι η διατύπωση με την οποία θα κλείνει η δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εφ’ όσον δεν προκύψουν αλλαγές ή αναδιατυπώσεις που μπορεί να ζητήσουν κάποιες χώρες-μέλη.

Το θέμα της απειλητικής για την ελληνική κυριαρχία συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης πρόκειται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια του αποψινού δείπνου των ηγετών, όπου αναμένεται να λάβει τον λόγο και ο κ. Μητσοτάκης ενημερώνοντας τους ομολόγους του και εκφράζοντας τις ελληνικές θέσεις.

Την ίδια ώρα στάση Πόντιου Πιλάτου τηρεί ο ΟΗΕ ο οποίος παροτρύνει Αθήνα και  Άγκυρα να έχουν συνεχή διάλογο και ότι θα τηρήσει την αναμενόμενη στάση ουδετερότητας επί της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης.

Επιβεβαιώνοντας την σύγκλιση Μόσχας – Άγκυρας ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοβ δεν είπε το παραμικρό για να επικρίνει την μονομερή κίνηση της τουρκικής πλευράς και αρκέστηκε να σημειώσει ότι για την Μόσχα οι εμπλεκόμενες χώρες της ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ, Τουρκία και Αίγυπτος θα πρέπει να βρουν τις λύσεις με βάση αμοιβαίους συμβιβασμούς και με βάση το δίκαιο της θάλασσας.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, συνεπώς είναι συμμαχικές χώρες και οι όποιες διαφορές τους θα μπορούσαν να επιλυθούν στο πλαίσιο της πιο επιτυχημένης αμυντικής συμφωνίας της ιστορίας» ήταν η απάντηση που έδωσε ο κ.  Μάσλοβ

«Τα πράγματα σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολα, όσο τα υπολογίζει ο κ. Τσαβούσογλου με τους πολεμικούς σχεδιασμούς του» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στη Βουλή, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την τουρκική πλευρά ότι η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει πέραν ενός συγκεκριμένου σημείου στις τουρκικές προκλήσεις και απειλές.