Εκλογές Μ.Βρετανία: Θρίαμβος του Μπόρις Τζόνσον

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Συντριπτικό προβάδισμα στους Συντηρητικούς του Μπόρις Τζόνσον έναντι των Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν, δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στην Μ.Βρετανία.

“Πήραμε ισχυρή εντολή από τον λαό» δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον μετά την ανακοίνωση των exit poll, με τους Βρετανούς να ξαναψηφίζουν Brexit και τη χώρα να οδεύει προς την έξοδο στην ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020.

Η τελευταία πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος δίνει στους Τόρις 362 έδρες (σ.σ. 326 απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία, 199 στους Εργατικούς, 52 στο Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας και μόλις 13 στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

Το exit poll έδινε στους Τόρις 368 έδρες (50 περισσότερες από το ’17) και μόλις 191 στους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Σημειώνεται ότι το κόμμα της Σκωτίας που είναι προσηλωμένο στις αρχές της ΕΕ, σημείωσε σημαντική ενίσχυση, ενώ το κόμμα του Brexit, του Νάιτζελ Φάρατζ, δεν πήρε καμία έδρα.

«Νομίζω ότι αυτές θα αποδειχθούν ιστορικές εκλογές, που μας δίνουν τώρα, σε αυτή τη νέα κυβέρνηση, την ευκαιρία να σεβαστούμε τη δημοκρατική βούληση του βρετανικού λαού, να αλλάξουμε αυτή τη χώρα προς το καλύτερο και να αφήσουμε ελεύθερες τις δυνατότητες ολόκληρου του λαού αυτής της χώρας. «Αυτό θα κάνουμε τώρα, κι αν είμαστε αρκετά τυχεροί και κερδίσουμε την εξουσία τότε η δουλειά μας θα αρχίσει σήμερα», ο Τζόνσον.

Μετά την συντριπτική ήττα των Εργατικών, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσε ότι δεν θα βρίσκεται στην ηγεσία του κόμματος στις επόμενες εκλογές, τόνισε ωστόσο ότι θα διατηρήσει τη βουλευτική του ιδιότητα. Στις δηλώσεις του, έκανε λόγο για μία πολύ απογοητευτική βραδιά.

Το βρετανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει και να επικυρώσει τη συμφωνία που διαπραγματεύθηκε το Λονδίνο με τις Βρυξέλλες, ώστε το διαζύγιο να γίνει όπως προβλέπεται την 31η Ιανουαρίου, κάτι που ο Τζόνσον δεν έχει καταφέρει να γίνει μέχρι τώρα.