Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα (video)

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. “Θα ήθελα να αναφερθώ στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και να σας διαβάσω στα ελληνικά τα συμπεράσματα” είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός:

“Όπως αντιλαμβάνεστε ζήτησα και έλαβα από τους ομολόγους μου την πλήρη στήριξή τους. Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβυής είναι κατ εμάς ένα μνημόνιο παντελώς άκυρο και γιατί καταπατά τα δικαιώματα των νησιών αλλά και γιατί δεν έχει την τυπική επικύρωσή του. Ήθελα εδώ από τις Βρυξέλλες να στείλω ένα μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης από το Καστελόριζο μέχρι την Κέρκυρα. Έχουμε ψυχραιμία, έχουμε αποφασιστικότητα, έχουμε σχέδιο, όχι μόνο γιατί έχουμε δίκιο αλλά έχουμε και πολύ ισχυρούς συμμάχους οι οποίοι θα στέκονται πάντα δίπλα στην Ελλάδα ιδίως όταν πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της” συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα και τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, ο κ.Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός: “Θεωρούμε την συμφωνία αυτή άκυρη-ανυπόστατη, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Κυρίως όσον αφορά την νομιμοποίηση της συμφωνίας, την πολιτική της νομιμοποίηση. Καταλαβαίνω γιατί υπάρχει εκνευρισμός από την Τουρκία, βρίσκεται αποκλεισμένη απελπιστικά σε διπλωματικό επίπεδο. Δεν παίζουμε με τις λέξεις, είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό που λέμε, υπερασπιζόμαστε την ελληνική κυριαρχία με κάθε τρόπο. Ο πρόεδρος Μακρόν ήταν υποστηρικτικός και θέλω να τον ευχαριστήσω και δημόσια. Το έκανε στο ΝΑΤΟ, το έκανε και σήμερα”

Αναφερόμενος  στα θέματα της  οικονομία ο κ. Μητσοτάκης  ευχαρίστησε την Κριστίν Λανγκάρντ για τα καλά λόγια που είπε πρόσφατα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα ανέφερε: “Εξήγησα γιατί οι κανόνες που μας υποχρεώνουν να έχουμε πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα έχουν ξεπεραστεί. Το 2020, ίσως και εντός του α’ εξαμήνου θα θέσουμε αίτημα ώστε από το 2021 να μειωθεί ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Για το θέμα των σεισμών στην Αλβανία ο πρωθυπουργός είπε: “Τονίσαμε με έμφαση ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην Αλβανία μετά τον σεισμό. Να διοργανωθεί το ταχύτερα δυνατόν μια διάσκεψη δωρητών για να στηριχθεί η προσπάθεια ανοικοδόμησης. Είμασταν η πρώτη χώρα που πήγαμε στην περιοχή, θέλω να δώσω συγχαρητήρια για άλλη μια φορά στους άνδρες της ΕΜΑΚ για την προσπάθεια τους”.

Σε ότι αφορά τα ενεργειακά ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: “Να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας σε Δυτική Μακεδονία και Ανατολική Πελοπόννησο ότι η Ελλάδα θα είναι στην πρώτη γραμμή του ταμείου μετάβασης για να διεκδικήσει κονδύλια για την απολιγνιτοποίηση. Η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή του green deal.

Τέλος δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον Μπόρις Τζόνσον για την εκλογική του επιτυχία. “Λυπάμαι για την έξοδο της Βρετανίας, έχουμε όμως πλέον ένα χρονοδιάγραμμα για να διαπραγματευθούμε μια νέα εμπορική συμφωνία” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δείτε όλη τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού