Το χρονοδιάγραμμα του Brexit

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η μεγάλη νίκη του Τζόνσον στις εκλογές, δεν αφήνει περιθώρια προβληματισμού για το Brexit, το οποίο είναι πλέον δρομολογημένο, αλλά ακόμη χρειάζεται να γίνουν πολλά βήματα συνεννόησης με την ΕΕ, προκειμένου να μην γίνει άτακτη η υποχώρηση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου, ημερομηνία που έχει ήδη αναβληθεί τρεις φορές μετά το δημοψήφισμα του 2016.

Ωστόσο, δεν τελείωσε εδώ η περιπέτεια του Brexit.  Και αυτό γιατί η συμφωνία προβλέπει μια μεταβατική περίοδο μόλις 11 μηνών-μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020– για τη σύναψη μιας εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ, διάστημα κατά το οποίο οι Βρετανοί θα συνεχίσουν να τηρούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ώστε να αποφευχθεί ένα άτακτο Brexit.

O επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, εκτιμά ότι είναι ανέφικτη η συνομολόγηση μιας τέτοιας συμφωνίας σε τόσο λίγο διάστημα. Αν δεν δοθεί παράταση σ’ αυτή την προθεσμία, όπως επιμένει ο Τζόνσον, τότε μπορεί η Βρετανία να βρεθεί αντιμέτωπη μ’ ένα άτακτο Brexit την 1η Ιανουαρίου του 2021, όταν θα έχει λήξει η μεταβατική περίοδος.

Στο μεταξύ η χώρα θα έχει εμπλακεί σε μακρές διαπραγματεύσεις για εμπορικές συμφωνίες όχι μόνον με την ΕΕ, αλλά και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

Οι Συντηρητικοί του Τζόνσον σκοπεύει να έχουν κλείσει το 80% των συμφωνιών αυτών μέσα στην επόμενη τριετία, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για την επίτευξη αυτού του στόχου.