Κυβερνητική επιτροπή θα «τρέξει» τα μεγάλα έργα υποδομής

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Στη συγκρότηση ανώτατου οργάνου το οποίο θα εποπτεύει τις διαδικασίες υλοποίησης των μεγάλων έργων υποδομής προχώρησε η κυβέρνηση. Το όργανο φέρει τον τίτλο Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής και έχει ως στόχο την έγκριση και τη συστηματική παρακολούθηση της υλοποίησης σχεδίων δράσης και τη διασφάλιση της έγκαιρης λήψης των απαραίτητων αποφάσεων για μεγάλα έργα υποδομής.

Σε αυτά περιλαμβάνονται οι οδικοί άξονες, το μετρό Θεσσαλονίκης, η κατασκευή της γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας και τα έργα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», στην Πράξη 43 της 11/12/2019 του Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ Α’ αρ.200) ορίζεται ότι στην Επιτροπή μετέχουν:
α) Ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον προγραμματισμό, την οργάνωση, την παρακολούθηση και τον συντονισμό μεταξύ των υπουργείων, ως συντονιστής,
β) ο υπουργός Εσωτερικών,
γ) ο υπουργός Δικαιοσύνης,
δ) ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού,
ε) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
στ) ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών,
ζ) ο υφυπουργός Οικονομικών, στον οποίο έχει ανατεθεί η αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής,
η) ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στον οποίο έχει ανατεθεί η αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος,
θ) ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στον οποίο έχει ανατεθεί η αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ),
ι) ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για την υποστήριξη του Πρωθυπουργού και του υπουργού Επικρατείας κατά την παρακολούθηση, την αξιολόγηση και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Ως προς τις συνεδριάσεις, η Επιτροπή θα συγκαλείται από τον Συντονιστή, δηλαδή τον υπουργό Επικρατείας, ο οποίος καθορίζει και την ημερήσια διάταξη, ενώ θα συνεδριάζει τακτικά μία φορά τον μήνα και εκτάκτως όποτε χρειαστεί. Σημειώνεται ότι όλοι οι φορείς του δημόσιου τομέα οφείλουν να συνεργάζονται με την Επιτροπή για τη διαμόρφωση και προώθηση των εισηγήσεων, προτάσεων ή αποφάσεών της και επίσης να παρέχουν σ’ αυτήν την αναγκαία ενημέρωση και κάθε διευκόλυνση για το έργο της.

Τα έργα που θα παρακολουθεί

Στο έργο της Επιτροπής, μεταξύ άλλων, εντάσσονται τα σχέδια δράσης των υφιστάμενων, υπό δημοπράτηση και προς δημοπράτηση, συμβάσεων παραχώρησης.

α) Ειδικότερα, τα έργα στα οποία απαιτείται η εκπόνηση, η έγκριση και η παρακολούθηση του σχεδίου δράσης είναι τα εξής:

  • Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, εκμετάλλευση, λειτουργία και συντήρηση με Σύμβαση Παραχώρησης του Αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα – Κόρινθος -Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα (Ολυμπία οδός).
  • Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, εκμετάλλευση, λειτουργία και συντήρηση με Σύμβαση Παραχώρησης του Αυτοκινητοδρόμου Μαλιακός – Κλειδί.
  • Μελέτη – κατασκευή – χρηματοδότηση – λειτουργία – συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65).
  • Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, εκμετάλλευση, λειτουργία και συντήρηση με Σύμβαση Παραχώρησης του Αυτοκινητοδρόμου Ιόνια Οδός από Αντίρριο μέχρι Ιωάννινα, ΠΑΘΕ Αθήνα (ΑΚ Μεταμόρφωσης) – Μαλιακός (Σκάρφεια) και συνδετήριος κλάδος του ΠΑΘΕ Σχηματάρι – Χαλκίδα.
  • Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, εκμετάλλευση, λειτουργία και συντήρηση με Σύμβαση Παραχώρησης του Αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος – Τρίπολη – Σπάρτη.
  • Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση με Σύμβαση Παραχώρησης του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης και μελέτη, κατασκευή και χρηματοδότηση των οδικών του συνδέσεων.
  • Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση με Σύμβαση Παραχώρησης του έργου της υποθαλάσσιας οδικής ζεύξης Νήσου Σαλαμίνας.
  • Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση με Σύμβαση Παραχώρησης του έργου μετατροπής του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) σε αυτοκινητόδρομο.
  • Ολοκλήρωση κατασκευής της 1ης φάσης του μετρό Θεσσαλονίκης.
  • Ολοκλήρωση της Οδικής Σύνδεσης Ακτίου – Αμβρακίας.
  • Ολοκλήρωση κατασκευής της γραμμής 4 του Αττικό Μετρό.

β) Των έργων που αφορούν σε διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, τα οποία είναι:

  • Η ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ.
  • Η μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.
  • Η εγκατάσταση επεξεργασίας αστικών στερεών απόβλητων (ΑΣΑ) Περιφέρειας Ηπείρου.
  • Η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Νομού Σερρών.
  • Τα έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων- Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας.