Προϋπολογισμός 2020: Πιθανή ανακοίνωση νέων θετικών μέτρων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Tην Τετάρτη ψηφίζεται ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη και στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης για τον μήνα Νοέμβριο που θα δημοσιευθούν σήμερα. Πιθανά καλά αποτελέσματα μπορούν να οδηγήσουν σε επιπλέον θετικά μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή.

Το κυβερνητικό επιτελείο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις δεσμεύσεις για την οικονομία που έχουν υλοποιηθεί αυτούς τους πέντε μήνες και τις κωδικοποιεί σε 13 παρεμβάσεις με κυριότερες τη μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη βελτίωση του πλαισίου ρυθμίσεων οφειλών των πολιτών προς την Εφορία και την απλοποίηση των διαδικασιών για την προστασία της πρώτης κατοικίας με  παράταση του υφιστάμενου πλαισίου κατά τέσσερις μήνες.

Επίσης μια ακόμη σειρά μέτρων όπως η κατάργηση των κεφαλαιακών περιορισμών που είχαν επιβληθεί το 2015, η εξέλιξη των εμβληματικών επενδυτικών έργων που είχαν τελματώσει, η προώθηση αποκρατικοποιήσεων που επί μακρόν «σέρνονταν», η αποπληρωμή του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ, και η νομοθέτηση αποτελεσματικού πλαισίου για την αγορά τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου, ακολουθούν στις κρίσιμες παρεμβάσεις της κυβέρνησης.

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο προϋπολογισμός του 2020 να είναι ο τελευταίος που δεσμεύεται από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Η Ελλάδα εντός του 2020 θα θέσει το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων και της μείωσης τους από το 2021 σε επίπεδα κάτω του 3,5% που προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα με τους δανειστές. Σε πρώτη φάση, από ελληνικής πλευράς, η συζήτηση θα ανοίξει σε επίπεδο Eurogroup μέσα στο πρώτο εξάμηνο ενδεχομένως του νέου έτους.

Εξάλλου αύριο Τρίτη, ο Κυριακός Μητσοτάκης θα έχει και την πρώτη συνάντηση, ως Πρωθυπουργός, με την Κριστίν Λαγκάρντ, που έχει αναλάβει πλέον τα ηνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η κα Λαγκάρντ θα παραθέσει ειδικό αποχαιρετιστήριο δείπνο στη Φρανκφούρτη για την αποχώρηση του Μπενουά Κερέ, μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Καλεσμένοι στο δείπνο, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Παρών θα είναι και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, καθώς και όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης.