Εκκενώθηκαν τρεις καταλήψεις στην Αθήνα (video)

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ για την εκκένωση τριών καταλήψεων στο κέντρο της Αθήνας στις οδούς Ματρόζου, Παναιτωλίου και Αρβάλης, πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί της Τέταρτης.

Σε μια από τις επιχειρήσεις στην κατάληψη της οδού Ματρόζου 45 στο Κουκάκι υπήρξε και ένταση καθώς μέσα στο κτήριο βρίσκονταν αντιεξουσιαστές.

Στην περιοχή βρέθηκαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας με άνδρες των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ ενώ οι αντιεξουσιαστές ανέβηκαν στην ταράτσα και πέταγαν πέτρες και έπιπλα ενώ χρησιμοποίησαν και πυροσβεστήρες για να απωθήσουν τους αστυνομικούς.

Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί έκαναν χρήση κροτίδων κρότου λάμψης και κατάφεραν να μπουν στα κτήρια λίγο μετά τις 7:30.

Συνολικά προσήχθησαν οκτώ άτομα, έξι Έλληνες και δύο αλλοδαποί. Δύο από την κατάληψη της Ματρόζου, τέσσερις από το κτήριο της οδού Παναιτωλίου και δύο από την οδό Αρβάλης.

Tα άλλα δύο κτήρια που εκκενώθηκαν βρίσκονται στις οδούς Αρβάλης 3 και Παναιτωλίου 21 με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ένταση υπήρξε και στο κτήριο της οδού Παναιτωλίου καθώς και εκεί υπήρχαν μέσα καταληψίες.

H κατάληψη της οδού Ματρόζου είχε εκκενωθεί και στις 12 Μαρτίου του 2018 με αντιεξουσιαστές να προχωρούν σε ανακατάληψη του κτηρίου λίγες ημέρες αργότερα.

Η επιχείρηση της Τετάρτης ακολουθεί αυτήν που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη με την ΕΛΑΣ να εκκενώνει την κατάληψη Κουβέλου στο Μαρούσι στο πλαίσιο της υλοποίησης του τελεσιγράφου από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για εκκένωση των κατειλημμένων κτηρίων στην Αθήνα.

Προσήχθησαν και δύο κάτοικοι

Κατά την επιχείρηση της αστυνομίας στην κατάληψη Ματρόζου προσήχθησαν και ένας πατέρας με τον γιο του από την ταράτσα του διπλανού κτιρίου (αριθμός 47), στο οποίο διαμένουν. Παρουσία εισαγγελέα συνελήφθησαν, ενώ αντιδράσεις σημειώθηκαν και από τη μάνα, όταν είδε τον σύζυγο και τον γιο της με χειροπέδες. Με εντολή του εισαγγελέα, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο διαμέρισμά τους, για την περίπτωση που είχαν κρύψει καταληψίες, αλλά δεν βρέθηκε τίποτα.

Η σύζυγος και μητέρα των δύο προσαχθέντων κατοίκων μιλώντας στο protothema.gr είπε αναφορικά με το περιστατικό: «Είναι η δεύτερη φορά που ξυπνήσαμε σε κατάσταση εμπόλεμη. Κάποια στιγμή μας χτύπησαν το κουδούνι. Κατέβηκε κάτω ο σύζυγός μου και του ζήτησαν τα ΜΑΤ να περάσουν μέσα στο σπίτι για να πάνε στη διπλανή κατοικία. Τους ζήτησε ο σύζυγός μου χαρτί από εισαγγελέα και του είπαν τα ΜΑΤ ότι δεν έχουν. Τότε ο άντρας μου τους είπε: “αν μου φέρετε χαρτί από τον εισαγγελέα, θα σας αφήσω να περάσετε”. Και τα ΜΑΤ συμφώνησαν. Στη συνέχεια κι ενώ κοιτάζαμε από τα παράθυρα ακούμε βήματα στην ταράτσα. Ανέβηκαν τα παιδιά μου κι ο άντρας μου στη δική μας ταράτσα για να δουν τι συμβαίνει. Και βλέπουν τα ΜΑΤ. Και τους ρωτάει ο άντρας μου, “πώς ανεβήκατε χωρίς χαρτί εισαγγελέα;”. Και εκείνη τη στιγμή τα ΜΑΤ πιάνουν τον άντρα μου και τα παιδιά μου και τους πλακώνουν στο ξύλο. Εγώ ανέβηκα να δω τι γίνεται και με απείλησαν. Συγκεκριμένα, μου είπαν “μπες μέσα γιατί θα σε πετάξουμε από τη σκάλα” κι εγώ δεν ήξερα τι να κάνω. Αφού έγιναν αυτά τα επεισόδια, ήρθε εισαγγελέας κι έκαναν έρευνα μέσα στο σπίτι μας για να δουν αν κρύβουμε καταληψίες. Δεν βρήκαν τίποτα κι έφυγαν. Τον άντρα μου και τα παιδιά μου τους πήγαν δεμένους στη ΓΑΔΑ. Είναι 55 χρόνων ο άντρας μου και οι γιοί μου 26 και 23 ετών, και τους έσερναν. Μιλάμε για κατάχρηση εξουσίας αθλία. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα ζούσα αυτή τη βία μέσα στο σπίτι μου».

«Αντιδρούσαν» η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο μεταφέρει την απάντηση της αστυνομίας:  “Οι αστυνομικοί τούς αντιλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης και -όπως λένε- τους είδαν να αντιδρούν στην επιχείρηση. Οι άνδρες της αστυνομίας προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο, αλλά δεν τους άνοιξε κανείς. Τελικά, παρουσία εισαγγελέα συνελήφθησαν, ενώ αντιδράσεις σημειώθηκαν και από τη μάνα, όταν είδε τον σύζυγο και τον γιο της με χειροπέδες. Με εντολή του εισαγγελέα, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο διαμέρισμά τους, για την περίπτωση που είχαν κρύψει καταληψίες, αλλά δεν βρέθηκε τίποτα”.