«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια της Μεσογείου στέλνοντας στρατεύματα στη Λιβύη». Αυτό αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα «Independent».
«Ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ενιαίο στρατηγικό αδιέξοδο με τη συγχώνευση δύο συγκρούσεων ζύμωσης: μία στη Λιβύη και μία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας ενάντια στους Κούρδους στη Βόρεια Συρία εξασθενεί και οι πολιτικές εντάσεις αυξάνονται στο εσωτερικό μέτωπο. Για να βοηθήσει στην εξουδετέρωσή τους, ο Ερντογάν ψάχνει έναν ξένο εχθρό. Και τώρα φαίνεται ότι επέλεξε έναν» γράφει η βρετανική εφημερίδα.
Την Κυριακή, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει την κυβέρνηση που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ ενάντια σε μια στρατιωτική επίθεση του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα.
Αλλά ενεργώντας υπό αυξανόμενη αίσθηση ανασφάλειας και απομόνωσης, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει κάνει μόνο έναν αντίπαλο στο εξωτερικό. Έχει εξοργίσει τους περισσότερους γείτονές του, υπογραμμίζει η εφημερίδα Independent.