Προσφυγικό: Tο 2020 αναμένονται 100.000 νέες αφίξεις

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Όξυνση του προσφυγικού με περίπου 100.000 νέες αφίξεις μεταναστών από την Τουρκία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου το ερχόμενο έτος αναμένει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο Ειδικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής, Μάνος Λογοθέτης.

«Η κρίση είναι εδώ και είναι σοβαρή», τόνισε στις εφημερίδες του γερμανικού ομίλου ΜΜΕ Funke. Μόνον το τελευταίο εξάμηνο έφθασαν 45.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα με τον κ. Λογοθέτη να κάνει λόγο για μια κατάσταση «σαφώς κρισιμότερη» για τη χώρα μας απ’ ότι το 2015, καθώς οι μετανάστες είχαν προχωρήσει τότε σε άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ τώρα μένουν στα νησιά.

Η κατάσταση σύμφωνα με εκθέσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων είναι δραματική στους προσφυγικούς καταυλισμούς όπου φιλοξενούνται πάνω από 41.000 άτομα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου, ο υψηλότερος αριθμός από τη σύναψη της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Και να σκεφτεί κανείς ότι τον περασμένο Απρίλιο στα ίδια νησιά φιλοξενούνταν 14.000 μετανάστες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτίθεται να επαναπροωθήσει το 2020 περίπου 10.000 αιτούντες άσυλο στην Τουρκία, όπως ανέφερε ο κ. Λογοθέτης και γι’ αυτό θα χρειαστούν άλλοι 270 ειδικοί που θα αποφασίσουν για τις αιτήσεις ασύλου. Παράλληλα θα δημιουργηθούν νέα κέντρα πρώτης υποδοχής στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών.

Υπενθυμίζεται πως στις 21 Νοεμβρίου η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο 5+1 δράσεων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

1η: Ασυνόδευτα παιδιά
Καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων.

2η: ΜΚΟ
Καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.

3η: Άσυλο και Επιστροφές
Η ψήφιση του νέου νόμου, παρέχει το πλαίσιο που απαιτείται ώστε, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο, είτε να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.

4η: Κατασκευή και Επέκταση Κλειστών Δομών σε Νησιά

Ο σχεδιασμός προβλέπει:
Λέσβος: Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000 ατόμων

Χίος: Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο χ. Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000 ατόμων

Σάμος: Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή – ΚΥΤ, στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή Δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000 ατόμων

Κως: Στην ΚΩ, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 2.000 ατόμων

Λέρος: Στη ΛΕΡΟ, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 1.000 ατόμων

5η: Φορέας Επιτήρησης Συνόρων
Η επιπλέον δράση αφορά στην Εξασφάλιση – Στεγανοποίηση των Διόδων των μεταναστών, με την συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.