Δημοσκόπηση: Υψηλή δημοφιλία της κυβέρνησης σε οικονομία και ασφάλεια

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων αποτιμά θετικά το κυβερνητικό έργο, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Οι κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις προκαλούν αισθήματα ανησυχίας σε έξι στους δέκα πολίτες, σύμφωνα με τα ευρήματα της μέτρησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ποσοστό 20% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι επικροτούν τις κυβερνητικές αποφάσεις για την ασφάλεια, εκτιμώντας ότι, παρά τη σφοδρή αντίδραση της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αντίθετα, οι πολίτες εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την ασκούμενη πολιτική στο προσφυγικό–μεταναστευτικό, με αποτέλεσμα μόνον τρεις στους 10 Έλληνες να επιδοκιμάζουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε ότι αφορά το πολιτικό σκηνικό, η εικόνα είναι μάλλον αμετάβλητη, καθώς στην πρόθεση ψήφου η «ψαλίδα» της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερά σε διψήφιο επίπεδο (13%), ενώ καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με διαφορά που ανέρχεται στο 18%.

Αναλυτικότερα, το 61% των ερωτώμενων ανησυχεί πολύ (33%) ή αρκετά (28%) από τις αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις, το 18% μέτρια, ενώ συνολικά το 15% λίγο (8%) ή ελάχιστα έως καθόλου (7%). Την ίδια ώρα, το 54% δηλώνουν ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά κινούνται σίγουρα σε σωστή κατεύθυνση (19%) ή μάλλον σε σωστή κατεύθυνση (35%), ενώ το 34% συνολικά απαντούν ότι οι αποφάσεις κινούνται μάλλον σε λανθασμένη (20%) ή σίγουρα σε λανθασμένη κατεύθυνση (14%).

Από τους ψηφοφόρους της ΝΔ, το 68% δηλώνουν πολύ (34%) έως αρκετά (34%) ανήσυχοι από τις τουρκικές προκλήσεις, 20% δηλώνουν μέτρια ανήσυχοι, συνολικά το 8% δηλώνουν λίγο (3%) ή ελάχιστα έως καθόλου ανήσυχοι (5%). Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 53% δηλώνουν πολύ (30%) έως αρκετά (23%) ανήσυχοι από τις προκλήσεις της Άγκυρας, 22% μέτρια ανήσυχοι, το 18% συνολικά δηλώνουν λίγο (12%) ή ελάχιστα έως καθόλου ανήσυχοι (6%).

Στα φορολογικά θέματα και στην οικονομία την κυβερνητική πολιτική εγκρίνει το 55% του συνόλου των ερωτηθέντων. Στις τάξεις των ψηφοφόρων της ΝΔ η αποδοχή φθάνει το 84%, ενώ θετική αποτίμηση κάνει το 20% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 76% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής.

Στο προσφυγικό– μεταναστευτικό, οι κυβερνητικές αποφάσεις αποτιμώνται θετικά από το 34% των ερωτώμενων. Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ έγκριση δίνει το 62%, ποσοστό που στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 10% και στου Κινήματος Αλλαγής στο 43%.

Το 45% των ερωτώμενων θεωρεί ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη (45% και στην προηγούμενη δημοσκόπηση), ενώ το 27% τον Αλέξη Τσίπρα (από 26%) με τη διαφορά να φθάνει το 18%. Το 24% δηλώνει ότι δεν θεωρεί καταλληλότερο ως πρωθυπουργό κανέναν από τους δύο.