Η παραπομπή Τραμπ διχάζει τις ΗΠΑ – Τι έδειξε δημοσκόπηση

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Διχαστική εμφανίζεται η αμερικανική κοινή γνώμη αναφορικά με την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ.
Λιγότεροι από τους μισούς Αμερικανούς εκφράζουν θετική γνώμη για να αποπεμφθεί ο Τραμπ από το αξίωμά του, μετά την παραπομπή του σε δίκη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων,

Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από δημοσκόπηση που διενήργησε το πρακτορείο Reuters και η εταιρεία Ipsos, μετά την ψηφοφορία στη Βουλή. Με βάση τα στοιχεία, η παραπομπή του Τραμπ για τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και παρακώλυσης των εργασιών του Κογκρέσου, φαίνεται ότι διχάζει την χώρα.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη διαδικτυακά, σε δείγμα 1.108 προσώπων στις ΗΠΑ. Το περιθώριο λάθους της ανέρχεται στις συν/πλην 3 μονάδες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το 42% των ερωτηθέντων –οι περισσότεροι Δημοκρατικοί– είπε ότι ο Τραμπ θα πρέπει να καθαιρεθεί, μετά την παραπομπή του. Μεγαλύτερο ωστόσο, στο 46%, είναι το ποσοστό εκείνων που κρίνουν ότι ο πρόεδρος δεν πρέπει να απομακρυνθεί από το αξίωμά του. Το 17% θεωρεί ότι θα πρέπει να του αποδοθεί μομφή αλλά να παραμείνει στην προεδρία.

Σχεδόν τρεις στους δέκα (ποσοστό 29%) θεωρούν ότι οι κατηγορίες σε βάρος του προέδρου θα πρέπει να απορριφθούν.

Το 26% δήλωσε εξάλλου ότι «στηρίζουν περισσότερο» τον Τραμπ, τώρα που έχει παραπεμφθεί ενώ το 20% είπε ότι τον στηρίζει λιγότερο από πριν. Το 48% δεν έχει αλλάξει την άποψη που είχε ήδη για τον πρόεδρο.

Όταν ρωτήθηκαν συγκεκριμένα για τις κατηγορίες, το 53% συμφώνησε ότι ο Τραμπ καταχράστηκε την εξουσία του και το 51% ότι παρακώλυσε το Κογκρέσο. Εξάλλου, το 44% είπε ότι εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο η Βουλή χειρίστηκε το θέμα, ενώ το 41% τον αποδοκιμάζει.

Πηγή: ΑΠΕ-Reuters