Tη δημιουργία ενός νέου ενιαίου πλαισίου αφερεγγυότητας φυσικών προσώπων, ξεκινά να επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με την πρώτη διευρυμένη σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργείων που πραγματοποιήθηκε χθες.
Η κίνηση αυτή κρίνεται από το οικονομικό επιτελείο επιβεβλημένη καθώς αποτελεί κομβικό σημείο για την επόμενη αξιολόγηση των Θεσμών αλλά και για την επιτάχυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων. Το χρονοδιάγραμμα για την προετοιμασία του νέου νόμου είναι εξαιρετικά αυστηρό και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Απριλίου του 2020 οπότε εκπνέει η παράταση που δόθηκε στον νόμο 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Στόχος της κυβέρνησης είναι, το ιδιωτικό χρέος που σήμερα ρυθμίζεται μέσω διάσπαρτων ρυθμίσεων να ρυθμίζεται από έναν και μόνο νόμο που θα δίνει άμεση λύση στην υπερχρέωση (με δεύτερη ευκαιρία για εξυγίανση ή με πτώχευση) και θα αποκλείει την είσοδο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας θα αφορά όλους όσους έχουν χρέη. Φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με οφειλές σε τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς κοινής ωφέλειας, όλοι και οφειλέτες με χρέος προς πάσα κατεύθυνση. Η διευθέτηση των οφειλών τους θα γίνεται αντικειμενικά και με διαφάνεια μέσω μίας ενιαίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η προστασία προς τους οικονομικά αδύναμους θα παρέχεται με αυστηρά κριτήρια, ενώ τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης θα ασκούνται χωρίς χρονοτριβές. Στόχος του νέου πλαισίου θα είναι η προώθηση της διαμεσολάβησης και η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.
Στο μεταξύ, η πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας ανεβάζει ταχύτητες και η κατάσταση βελτιώνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα, μετά την κατάργηση των δικαιολογητικών και των βελτιώσεων στη ρύθμιση που ψηφίστηκαν.
Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για το διάστημα από 01/07/2019 μέχρι 13/12/2019 δείχνουν ότι:
– Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 55.545 χρήστες.
– Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 37.018 χρήστες.
– Έχουν υποβληθεί 1.120 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.
– Έχουν δοθεί 274 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.
– Έχουν ήδη γίνει αποδεκτές από δανειολήπτες 64 προτάσεις ρύθμισης και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.
– Έχει ήδη εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 31 πολίτες.
Η παράταση του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι τις 30 Απριλίου 2020, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α΄4647/16-12-2019, Κεφάλαιο ΙΒ’, Άρθρο 59) στις 16 Δεκεμβρίου.
Με την τετράμηνη παράταση παρέχεται η ευκαιρία σε περισσότερους οφειλέτες να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους και δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν ήδη εισέλθει στην πλατφόρμα και δεν έχουν υποβάλλει την αίτηση να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με τις πρόσφατες βελτιώσεις του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας που τέθηκαν σε ισχύ από τις 18 Νοεμβρίου 2019 έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά ευνοϊκό και εύχρηστο πλαίσιο για τους πολίτες προκειμένου να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους και παράλληλα να ρυθμίσουν τα σχετικά δάνειά τους.
Σημειώνεται ότι η ρύθμιση των δανείων με υποθήκη στην πρώτη κατοικία περιλαμβάνει διαγραφή οφειλής (στο ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του σπιτιού), μακροχρόνια αποπληρωμή έως 25 έτη, χαμηλό επιτόκιο 2%, καθώς και κρατική επιδότηση (20-50%) των μηνιαίων δόσεων.
Οι οφειλέτες μπορούν να απευθύνονται σε εξειδικευμένους δικηγόρους, με σκοπό την υποστήριξή τους στις διαδικασίες της πλατφόρμας, το κόστος των οποίων χρηματοδοτείται από τις τράπεζες.
Όλοι οι πολίτες μπορούν να λάβουν συμβουλές και υποστήριξη για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους, καθώς και για τις δυνατότητες ρύθμισης των οφειλών τους, στα 43 Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών που λειτουργούν πανελλαδικά (τηλέφωνο για ραντεβού 213.212.57.30). Αιτήσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας υποβάλλονται στον σύνδεσμο της ΕΓΔΙΧ: http://www.keyd.gov.gr/a-katoikia/