Τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη – Νετανιάχου για τις εξελίξεις στην ανατ. Μεσόγειο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκε η ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων.

Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία ενός πλέγματος συμμαχιών με χώρες που συμμερίζονται τις ελληνικές ανησυχίες.

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται σε σχέση με τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, που σχεδιάζεται να μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου, μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη. Ανώτατες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν επιβεβαιώνουν αλλά ούτε διαψεύδουν πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σύμφωνα με τις οποίες στις αρχές του χρόνου θα υπογραφεί διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας για την προώθηση του αγωγού.

Τονίζουν ωστόσο ότι οι χώρες είναι δεσμευμένες για την υλοποίηση του έργου και υπενθυμίζουν τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιούβαλ Στάινιτς, κατά την οποία οι δύο πλευρές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για τη στήριξη τόσο του East Med όσο και της ηλεκτρικής διασύνδεσης από την Κρήτη μέχρι το Ισραήλ, μέσω Κύπρου.

Στην ίδια συνάντηση ο κ. Χατζηδάκης είχε εκφράσει «τις ευχαριστίες της Ελληνικής Δημοκρατίας για την υποστήριξη της ισραηλινής πλευράς προς την Ελλάδα σε σχέση με το προσφάτως υπογραφέν νομικά ανυπόστατο Μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Αλ Σαράτζ (κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη».

Οι πηγές του ΥΠΕΝ ανέφεραν ακόμη ότι στο ίδιο μήκος κύματος, δηλαδή υπέρ της προώθησης του έργου τάσσεται πλέον και η Ιταλία.

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι ο αγωγός EastMed θα προχωρήσει ό,τι κι αν λέει ο Ερντογάν. «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά με βάση το διεθνές δίκαιο» είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ