Λίγο πιο ακριβό από πέρυσι το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Μπήκαμε στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα και ήδη η αγορά έχει μπει σε γιορτινούς ρυθμούς. Η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, καθώς η καταβολή του δώρου στον ιδιωτικό τομέα, βοήθησε τους καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους και να ζεσταθεί η αγορά.

Η κίνηση στα καταστήματα αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα και αύριο, ενώ και την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου τα μαγαζιά θα παραμείνουν ανοιχτά.

Το συνολικό κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, θα είναι αυξημένο φέτος κατά 3,68%, καθώς έχουν αυξηθεί οι τιμές των κρεάτων. Ειδικότερα, η μέση τιμή έχει σημειώσει άνοδο κατά 11,36% σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, το οικογενειακό τραπέζι (6-8 ατόμων) θα κοστίσει φέτος 154,57 ευρώ έναντι 149,09 ευρώ πέρσι τα Χριστούγεννα.

Ειδικά, η τιμή του χοιρινού παρουσιάζει αύξηση κατά 17,65%, καθώς οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς καλύπτονται κατά περίπου 70% από εισαγόμενα προϊόντα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό οφείλεται κυρίως στα κρούσματα πανώλης που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα τέλη του 2018 στην Αφρική και μετέπειτα στην Ασία.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα προϊόντα, οι τιμές των γλυκισμάτων εμφανίζουν μείωση 4,78%, αντισταθμίζοντας έως έναν βαθμό τις αυξήσεις των κρεατικών.

Τα λαχανικά και φρούτα (+0,70%) όπως επίσης και τα προϊόντα σούπερ μάρκετ (-1,08%) καταγράφουν μικρές αυξομειώσεις. Συνολικά, από τα 17 προϊόντα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού που ομαδοποιούνται σε 4 κατηγορίες, τα 8 εμφανίζουν άνοδο και τα υπόλοιπα 9 υποχώρηση.

Πάντως, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι ο τζίρος των εορτών θα κινηθεί οριακά καλύτερα από πέρσι. Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, ο οικογενειακός προϋπολογισμός των Ελλήνων για τις αγορές των Χριστουγέννων, κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 450 ευρώ. Από τα συνολικά 450 ευρώ, τα 157 ευρώ ξοδεύονται για φαγητό, 136 ευρώ για δώρα, 82 ευρώ για ταξίδια και 75 ευρώ για διασκέδαση.

Οι Έλληνες, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, επιλέγουν να ξοδέψουν κυρίως σε ρούχα και παπούτσια, ακολουθούν το φαγητό και το ποτό και η τρίτη κατηγορία,, είναι τα παιδικά παιχνίδια.