Καρέ καρέ η διάσωση των 4 επιβατών ακυβέρνητου ιστιοφόρου (video)

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια 4 επιβατών του ιστιοφόρου “Εβελίνα” το οποίο έμεινε ακυβέρνητο στο Σαρωνικό λόγω μηχανικής βλάβης την ώρα που έπνεαν θυελώδεις άνεμοι στην περιοχή. Αμέσως στήθηκε επιχείρηση από το Λιμενικό Σώμα  για την διάσωση των 4 επιβατών.

Το ιστιόφορο παρουσίασε μηχανική βλάβη ενώ έσπασε και το ιστίο του με αποτέλεσμα οι τέσσερις επιβάτες του να ζητήσουν να το εγκαταλείψουν. Η διάσωση πραγματοποιήθηκε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες καθώς στην περιοχή επικρατούσαν άνεμοι έντασης 8-9 μποφόρ.

Στο βίντεο που δημοσιεύει το protothema.gr και απέστειλε ο καπετάνιος Κωνσταντίνος Συλίκος, φαίνονται οι προσπάθειες του πληρώματος του ελικόπτερου του πολεμικού ναυτικού να προσεγγίσουν το ιστιόφορο εν μέσω θαλασσοταραχής.

Τελικά η επιχείρηση στέφθηκε από επιτυχία με τους τρείς από τους τέσσερις επιβάτες να παραλαμβάνονται από το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και τον τέταρτο να διασώζεται από παραπλέον δεξαμενόπλοιο.

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού:

Ενημερώθηκαν, βραδινές ώρες χθες, οι Λιμενικές Αρχές Λαυρίου και Ραφήνας για περιστατικό ακυβερνησίας, λόγω μηχανικής βλάβης και απώλειας ιστίων του Ι/Φ σκάφους “ΕΒΕΛΙΝΑ”, με τέσσερις επιβαίνοντες, στη θαλάσσια περιοχή στενού Μακρονήσου.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στην ως άνω περιοχή μετέβησαν το Τ/Χ “SALVOR I” Ν.Λ. 967 και το Ρ/Κ “ΑΠΟΛΛΩΝ” Ν.Π. 11999, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές τους όμως δεν κατέστη δυνατή η ρυμούλκηση του “ΕΒΕΛΙΝΑ” λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών (άνεμοι βορειοανατολικοί εντάσεως 9BF) και ο κυβερνήτης του Ι/Φ αιτήθηκε την εγκατάλειψή του.

Άμεσα απογειώθηκε ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ενημερώθηκαν τα παραπλέοντα πλοία. Οι τρεις εκ των επιβαινόντων παρελήφθησαν από το ελικόπτερο Π.Ν. και μεταφέρθηκαν στη ναυτική βάση Κοτρωνίου Μαραθώνα, ενώ ο τέταρτος παρελήφθη από το Δ/Ξ “ΕΝΕΡΓΕΙΑ” σημαίας Κύπρου και μεταφέρεται στον λιμένα Ελευσίνας.

Το ανωτέρω Ι/Φ, το οποίο εκτελούσε πλου από τον Ισθμό της Κορίνθου με προορισμό το Λαύριο, παραμένει ακυβέρνητο στην περιοχή.