Μια συναρπαστική δεκαετία για την κρουαζιέρα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Μια «συναρπαστική» δεκαετία έκλεισε ο τομέας της κρουαζιέρας με τον παγκόσμιο στόλο από τα 281 πλοία του 2010 να ξεπερνά τα 400 το 2019 και τα βιβλία παραγγελιών γεμάτα για παραδόσεις νεότευκτων ως το 2027.

Χάρη στις τεχνολογικές εφαρμογές που ενσωματώθηκαν στα κρουαζιερόπλοια με τις δορυφορικές υπηρεσίες και τις ευρυζωνικές συνδέσεις ενισχύθηκαν οι νέες ψηφιακού χαρακτήρα προτάσεις στο επιβατικό κοινό.

Στον τεχνολογικό τομέα και ιδιαίτερα εκείνου της προστασίας του περιβάλλοντος την εμφάνισή τους έκαναν κρουαζιερόπλοια με καύσιμα πρόωσης τα υγροποιημένα αέρια. Άλματα σημειώθηκαν τόσο στην εξωτερική διαμόρφωση των πλοίων όσο και στην εσωτερική διακόσμηση των χώρων ψυχαγωγίας και ενδιαίτησης.

Στο ναυπηγικό- ναυπηγοεπισκευαστικό πλαίσιο την μεγάλη έκπληξη έκανε το dry docking  με το οποίο παλαιότερα πλοία μεταμορφώθηκαν σε σύγχρονα ενώ παράλληλα με τις επιμηκύνσεις τα κόστη εργασιών  ξεπέρασαν τα $200.000.000 ανά έργο. 

Ένα άλλο χαρακτηριστικό ήταν η δειλή εμφάνιση της γυναικείας παρουσίας στις γέφυρες των κρουαζιερόπλοιων με την ανάληψη θέσεων ανώτερων αξιωματικών.

Τέλος η αναθεώρηση των σχεδίων ασφαλείας επέφερε τον γιγαντισμό των πλοίων με τις μεταφορικές τους ικανότητες να φτάνουν σήμερα τα 3.500 ατόμα.