Γερμανία: Άνοδος ρεκόρ στην απασχόληση για το 2019

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Η απασχόληση στη Γερμανία έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ το 2019 καθώς η αυξανόμενη μετανάστευση ξένων εργαζομένων υπεραντιστάθμισε τις δημογραφικές αλλαγές, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Ο αριθμός των απασχολούμενων αυξήθηκε κατά 402.000, ή 0,9%, σε 45,3 εκατ. παρά την ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη πέρυσι, ανέφερε η υπηρεσία.

Ο αριθμός εργαζομένων στον κλάδο της μεταποίησης αυξήθηκε κατά 59.000, ενώ στον κατασκευαστικό κλάδο αυξήθηκε κατά 36.000.

Η αύξηση της απασχόλησης αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι προμηθευτές τους βρίσκονται αντιμέτωποι με την ασθενέστερη εξωτερική ζήτηση και τις δασμολογικές διαφορές. Αντιμετωπίζουν, επίσης, προβλήματα προσαρμογής στην αυστηρότερη ρύθμιση μετά τα σκάνδαλα αναφορικά με την εξαπάτηση των εκπομπών ρύπων αλλά και το γενικότερο κλίμα στροφής προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε πιθανότατα με ρυθμό 0,5% το 2019 έναντι 1,5% το 2018. Η Στατιστική Υπηρεσία θα ανακοινώσει προσωρινά στοιχεία σχετικά με την αύξηση του ΑΕΠ στις 15 Ιανουαρίου.