Ξαναεμφανίζεται η εποχική γρίπη – Στην Εντατική δύο ασθενείς

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Ανοδικά με αργό ρυθμό αρχίζει να κινείται το κύμα της εποχικής γρίπης. Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η τελευταία εβδομάδα του 2019 παρήλθε με νέα δεδομένα για τη γρίπη, έπειτα από μια περίοδο στασιμότητας και ελάχιστης κυκλοφορίας των ιών της νόσου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, κατά το διάστημα 22-29 Δεκεμβρίου, στον κατάλογο των σοβαρών περιστατικών με γρίπη, που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), προστέθηκαν δύο νέα περιστατικά. 

Οι ειδικοί στην έκθεσή τους επισημαίνουν πως «η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα». Ομοίως και οι επισκέψεις των πολιτών με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής σε γιατρό βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.

Ωστόσο, αυτό αναμένεται να αλλάξει άρδην το επόμενο διάστημα, αφενός μεν γιατί η επέλαση της εποχικής γρίπης αρχίζει από τα μέσα Ιανουαρίου κάθε χρόνο, αφετέρου γιατί έχουν αλλάξει οι καιρικές συνθήκες αυτές τις ημέρες.

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ επαναλαμβάνουν τη σημασία της αντιγριπικής θωράκισης με τον εμβολιασμό, τονίζοντας ότι με το εμβόλιο μειώνονται οι όποιες επιπλοκές προκαλεί η γρίπη, ιδίως στα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.