Αποχή συμβολαιογράφων έως τις 8 Ιανουαρίου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Οι συμβολαιογράφοι της Αθήνας, του Πειραιά, του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων αποφάσισαν να απέχουν από την άσκηση των επαγγελματικών τους καθηκόντων μέχρι τις 8 Ιανουαρίου μετά από απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μελών τους.

Ειδικότερα, μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου 2020 δεν θα υπογράφονται συμβόλαια. Οι συμβολαιογράφοι απέχουν από τα καθήκοντά τους σε αντίδραση για τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που ενώ τους μεταβιβάζουν την αρμοδιότητα υποβολής ηλεκτρονικά των δηλώσεων για τις μεταβιβάσεις, αντικαθιστώντας ουσιαστικά τους υπαλλήλους ΔΟΥ (Εφορίες), παράλληλα τους απειλούν με εξοντωτικά πρόστιμα.

Κατά τις εργασίες της γενικής συνέλευση ειπώθηκε ότι οι συμβολαιογράφοι δεν αντιδρούν στο να αναλάβουν την υποβολή ηλεκτρονικά των δηλώσεων, όμως απαιτούν να υπάρξει το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο που να επιτρέπει στην πράξη την άσκηση αυτών των καθηκόντων με ασφάλεια για τις συναλλαγές, τον πολίτη και το Δημόσιο.

Για το λόγο αυτό οι συμβολαιογράφοι ζητούν αναστολή του επίμαχου νόμου και άμεσα διάλογο και ανταλλαγή απόψεων με το υπουργείο Οικονομικών.