Ενισχύεται στη διεθνή σκηνή το κλίμα αβεβαιότητας μετά την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ και τη δολοφονία ενός από τους ισχυρότερους στρατηγούς του Ιράν, γεγονός που έχει φέρει ανασφάλεια για την σταθερότητα στον πλανήτη.
Οι γεωπολιτικές προκλήσεις απειλούν την παγκόσμια ανάπτυξη και οι αναλυτές κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου για την παγκόσμια ειρήνη.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Bloomberg, οι επενδυτές, απέναντι σε αυτή την νέα “εύθραυστη” κατάσταση”, αντέδρασε άμεσα, οδηγώντας τα διεθνή χρηματιστήρια στο “κόκκινο” και εκτοξεύοντας στα ύψη ασφαλή καταφύγια όπως είναι ο χρυσός, ο οποίος κατέγραψε ρεκόρ τετραμήνου. Παράλληλα, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο, λόγω των ανησυχιών για ένταση στην Μέση Ανατολή.
Έτσι λοιπόν, το κλίμα ανατράπηκε μέσα σε μόλις μια ημέρα: τα χαμόγελα που είχαν δημιουργηθεί λόγω του μακροβιότερου ράλι της δεκαετίας, και η ευφορία που είχε φέρει η προκαταρκτική συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα σε συνδυασμό με την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, έδωσαν τη θέση του στον φόβο και τον πανικό.
Ήδη οι διεθνείς αναλυτές προειδοποιούν ότι ενδέχεται να υπάρξει άλμα στις τιμές του πετρελαίου το οποίο θα ξεπερνά τα 80 δολάρια το βαρέλι, κάτι που θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα για τις οικονομίες που στηρίζονται στις εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων, ρίχνοντας χαμηλά την ζήτηση των καταναλωτών.
Σύμφωνα με τον Γουέλιαν Γουιράντο, οικονομολόγο στην Oversea-Chinese Banking Corp, “πάνω που η αγορά είχε αρχίσει να αναστενάζει με ανακούφιση ότι έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου, έκανε την εμφάνισή του ακόμη ένας παράγοντας ρίσκου και μάλιστα από το πουθενά”.
Tι σημαίνει εν τέλει η ένταση στη Μέση Ανατολή για την παγκόσμια οικονομία, στην αυγή της νέας δεκαετίας; Κατά πόσο είναι πιθανό να επανέλθει δριμύτερο το ενδεχόμενο μιας νέας παγκόσμιας ύφεσης;
Το πετρέλαιο θα δείξει τον δρόμο και θα δώσει απαντήσεις. Ένα απότομο άλμα στις τιμές και μια παρατεταμένη περίοδος υψηλών πτήσεων θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομίες πέραν της Μέσης Ανατολής. Οι αναδυόμενες αγορές που κυριαρχούν στη λίστα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών συγκαταλέγονται στους κερδισμένους, με αύξηση των εσόδων από τις πωλήσεις αργού και μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.
Σε κάθε περίπτωση, περιθώριο για εφησυχασμό δεν υπάρχει, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
“Ο εφησυχασμός είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο κόσμος. Εάν οι τιμές του πετρελαίου εκτοξευθούν, αυτό συνεπάγεται άλμα του πληθωρισμού και εκτροχιασμό της παγκόσμιας οικονομίας. Μετά τον σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο και την αντίδραση των αγορών στη διαμάχη Ουάσιγκτον και Πεκίνου, η ένταση στη Μέση Ανατολή αποτελεί υπενθύμιση των κινδύνων που απειλούν την παγκόσμια ανάπτυξη”, τονίζουν συνεχώς οι αναλυτές.