Ποιοι είναι οι κερδισμένοι από την ένταση στη Μέση Ανατολή

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Κι όμως, η ένταση στη Μέση Ανατολή, μετά τον θάνατο του Ιρανού Κασέμ Σουλεϊμανί, έχει κερδισμένη την βιομηχανία όπλων.

Αυτή την διαπίστωση κάνει η Washington Post, η οποία αναφέρει σε δημοσίευμά της, ότι πρόκειται για τον τομέα της βιομηχανίας όπλων, με τις εταιρείες – κολοσσούς, όπως οι Lockheed Martin, Raytheon και Northrop Grumman, οι οποίες μετά την αντιπαράθεση των ΗΠΑ με το Ιράν, είδαν τις αξίες των μετοχών τους να φθάνουν στα ύψη τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι οι βιομηχανίες όπλων που διατηρούν συμβάσεις με τις ΗΠΑ έχουν ευνοηθεί οικονομικά από τους πολυετείς πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Οι ίδιες εταιρείες σήμερα, βγαίνουν και πάλι κερδισμένες, σύμφωνα με τους αναλυτές, λόγω της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει η Washington Post, οι μετοχές των κατασκευαστών όπλων έκλεισαν με σημαντικές αυξήσεις την περασμένη Παρασκευή, λίγες ώρες μετά την εκτέλεση του Κασέμ Σουλεϊμανί στο Ιράκ.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της Lockheed Martin έκλεισε με αύξηση της τάξης του 3,6%, της Northrop Grumman -που ετοιμάζει το B-21, ένα stealth βομβαρδιστικό νέας γενιάς για τις ΗΠΑ- με 5,43%, της Raytheon με αύξηση 1,5% και της General Dynamics με +1%.

Αναλυτές, εκτιμούν ότι η ένταση ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ θα δημιουργήσει μια αυξητική τάση στις αμυντικές δαπάνες, που επί την προεδρία Τραμπ έχουν ήδη αυξηθεί κατά 16%.