Ρωσία: Ενισχύει τον Northern Sea Route

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η Ρωσία για την ανάπτυξη και στήριξη των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων στον Northern Sea Route (NSR). Αρωγός της ρωσικής προσπάθειας θα είναι ο γίγαντας πυρηνικής ενέργειας Rosatom που έχει ήδη επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στον NSR.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2018 ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε σχέδια για αύξηση της κυκλοφορίας στον NSR σε 80.000.000 τόνους μέχρι το 2024. Την εντολή για την ανάπτυξη των πρωτοβουλιών υπέγραψε ο πρωθυπουργός Dmitry Medvedev.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ρωσία θα κατασκευάσει 40 νέα σκάφη, αρκετά από τα οποία θα είναι πυρηνικά παγοθραυστικά με ορίζοντα ολοκλήρωσης του ναυπηγικού προγράμματος το 2035.

Εκτός από πέντε παγοθραυστικά LK60, η κυβέρνηση θα κατασκευάσει τρία σκάφη κλάσης Lider, το πρώτο από τα οποία θα τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το 2027. Πέραν αυτών η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν αριθμό σιδηροδρόμων που θα συνδέουν τις βιομηχανικές εκτάσεις με τις ακτές της Αρκτικής ενώ όσον αφορά στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας θα υπάρξει και συνολική αναβάθμιση της δορυφορικής κάλυψης.

Να σημειωθεί τέλος ότι MSC, Hapag-Λόυντ και CMA CGA, έχουν αποκλείσει τη χρήση του NSR εκτιμώντας ότι θα μπορούσαν να βλάψουν το περιβάλλον.