Τέλος στις ουρές για φάρμακα στους καρκινοπαθείς

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η πρόσβαση στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) αλλάζει άρδην τις επόμενες ημέρες βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών καθώς θα αποφύγουν τις ουρές της πολύωρης αναμονής έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και θα μπορούν πλέον ηλεκτρονικά μέσω του προσωπικού Φακέλου Ασφάλισης Υγείας (ΦΑΥ) να επιλέγουν τον τρόπο που θα αποκτήσουν τα φάρμακά τους.

Το πρώτο βήμα ήταν η συμφωνία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές της Αττικής για τη διάθεση των θεραπειών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία από τις κλινικές αντί για τους ασθενείς, παραλαμβάνουν τα σκευάσματα εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι των ιδιωτικών θεραπευτηρίων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Τους τελευταίους τρεις μήνες του 2019, οπότε και ενεργοποιήθηκε αυτός ο τρόπος διάθεσης των αντικαρκινικών θεραπειών, εκτιμάται ότι έχουν ωφεληθεί στην Αττική περισσότεροι από 7.000 ασθενείς, οι οποίοι κέρδισαν πολύτιμο χρόνο εκτός των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι ογκολογικοί ασθενείς καθώς και τουλάχιστον 12.000 οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που αναμένεται να ωφεληθούν από τη δωρεάν διάθεση των φαρμάκων τους μέσα από τα ιδιωτικά φαρμακεία, το δεύτερο κανάλι διανομής ΦΥΚ που άνοιξε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Αρχικός στόχος του υπουργείου Υγείας ήταν η ενεργοποίηση της δωρεάν διανομής ΦΥΚ μέσω των φαρμακείων της γειτονιάς από τις πρώτες ημέρες του 2020, ωστόσο τεχνικής φύσεως προβλήματα στον ΕΟΠΥΥ δεν το επέτρεψαν και έτσι η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, πιθανόν μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.

Προς την κατεύθυνση αυτή δρομολογούνται σημαντικές κινήσεις. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός, θα υπογραφεί άμεσα συλλογική σύμβαση μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για τη διάθεση των ΦΥΚ στα ιδιωτικά φαρμακεία. Ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη υποβάλει επίσημη πρόσκληση προς τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας.

Παράλληλα, θα γίνει ενημέρωση προς τους ασθενείς με σοβαρές παθήσεις που λαμβάνουν ΦΥΚ να διασυνδεθούν με το ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ και να εγγραφούν στον προσωπικό Φάκελο Ασφάλισης Υγείας. Κάθε ασθενής μετά την εγγραφή του και τη διασύνδεσή του στον ΦΑΥ θα μπορεί να επιλέγει το φαρμακείο παραλαβής, ανάμεσα σε εκείνα που έχουν δηλώσει ότι συμμετέχουν στο σύστημα δωρεάν διάθεσης ΦΥΚ. Θα έχει όμως και τη δυνατότητα να τα λαμβάνει από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.