Αντιδρούν οι κάτοικοι του νησιών για την αύξηση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων των νησιών προκαλεί το ενδεχόμενο αυξήσεων των τιμών των θαλάσσιων εισιτηρίων ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των νέων κανονισμών για χρήση οικολογικότερων πολύ πιο ακριβών καυσίμων. Πρόκειται για αυξήσεις που είναι της τάξης του 6% -10 και αναμένεται να ισχύουν από τις αμέσως επόμενες  ημέρες.

Η ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, σε μια προσπάθεια να διορθώσει το πρόβλημα, εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του Φ.Π.Α. στις εισιτήρια για να μην περάσουν οι αυξήσεις στους επιβάτες. Η πρόταση αυτή, προκειμένου να μπορέσει να υλοποιηθεί, πρέπει να περάσει από την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία αντιτίθεται, ωστόσο, μέχρι στιγμής στο επιχείρημα ότι αυτό το μέτρο πρέπει να ληφθεί για το σύνολο του τομέα των μεταφορών, αντιμετωπίζει επομένως δυσκολίες στην εφαρμογή της.

Η αύξηση των τιμών των εισιτηρίων επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το μεταφορικό κόστος των νησιωτών του Βορειοανατολικού Αιγαίου και στους επιβάτες και τα εμπορεύματα, αναφέρει στην ανακοίνωση της Ένωσης Τουριστικών Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου.

“Από την άλλη, γίνεται προσπάθεια να μειωθεί το μεταφορικό κόστος με την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου και, αφετέρου, να αυξηθούν τα εισιτήρια. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου χρειάζονται πραγματική στήριξη σε όλα τα επίπεδα».

Ο Εμπορικός Σύνδεσμος  Μυτιλήνης αναφορικά με την επερχόμενη αύξηση των τιμών των θαλάσσιων εισιτηρίων, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: “θα επιφέρει αυξήσεις στις επιβαρύνσεις των πολιτών μας αλλά και ζημιές στην τουριστική και εμπορική δραστηριότητα”. “Παρά το γεγονός ότι η αύξηση της τιμής αποδίδεται στις βελτιώσεις που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον και τα καύσιμα των πλοίων είναι άδικο να μεταφερθούν στους νησιωτικούς πληθυσμούς που έχουν πληγεί τόσο πολύ. Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία για το θέμα” καταλήγει η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου.