Κ. Μητσοτάκης : “Η ακτοφυλακή δεν είναι τουριστικό πρακτορείο. Το παιχνίδι αλλάζει στο Αιγαίο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

“Η Ακτοφυλακή μας δεν είναι επιτροπή υποδοχής, ούτε τουριστικό πρακτορείο. θα σώζουμε όσους κινδυνεύουν, αλλά στέλνω και ένα μήνυμα ότι το παιχνίδι έχει πλέον αλλάξει. Άνθρωποι που δεν έχουν το προσφυγικό στάτους θα επιστρέφουν στην Τουρκία”.

Αυτό τόνισε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε στην διάρκεια του Atlantic Council αναφορικά με το προσφυγικό, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι : Το ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί μόνο από την Ελλάδα και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να χαράξει κοινή πολιτική για το άσυλο και συγκεκριμένη πολιτική για την προστασία των εξωτερικών συνόρων.

“Είναι πολύ άδικο να πέφτει όλο το βάρος στις χώρες που είναι στα εξωτερικά σύνορα”, είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος κυρίως στην Ελλάδα και στην Ιταλία, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του προχώρησε στη μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής ασύλου και ότι η κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας θα εφαρμοστεί και θα οι επιστροφές θα πολλαπλασιαστούν.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για την αποσυμφόρηση των νησιών, ενώ άφησε αιχμές σε ορισμένες ΜΚΟ ότι “υπονομεύουν τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση”.

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το Λιμενικό Σώμα ενισχύεται διαρκώς για να φέρει σε πέρας το σημαντικό έργο που του έχει ανατεθεί.