Πιερρακάκης: Πότε θα είναι έτοιμες προς χρήση οι νέες ταυτότητες

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τη δυνατότητα εγκατάστασης της νέας ψηφιακής αστυνομικής ταυτότητας στα smartphones μέσω εφαρμογής, ώστε να μπορεί ο κάτοχος να τη χρησιμοποιήσει ανά πάσα χρονική στιγμή, εξήγγειλε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, ο διαγωνισμός για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες έχει ξεκινήσει από τις 20 Δεκεμβρίου και οι πολίτες αναμένεται να πάρουν τις πρώτες νέες ψηφιακές ταυτότητες προς τα τέλη του 2021 με αρχές του 2022.

Επιπλέον, ο κ. Πιερρακάκης διαβεβαίωσε ότι οι νέες ταυτότητες θα είναι πολύ πιο ασφαλείς από τις σημερινές. Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει διατηρήσει το ίδιο κόστος στον διαγωνισμό για τις ταυτότητες που προβλεπόταν και επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

Πιθανή νέα μείωση στα δεδομένα

Για τα τιμολόγια στα πακέτα δεδομένων ο Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε ότι το Δεκέμβριο έγινε μια πρώτη κίνηση από τις εταιρείες και η πληροφόρηση που έχει, είναι ότι θα κάνουν και πρόσθετες κινήσεις. «Είναι δεδομένο ότι είναι ακριβή η χώρα, κι αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους: πρώτον αμιγώς η τιμολογιακή πολιτική, δεύτερον η φορολογία και τρίτον οι ονομαστικές και πραγματικές τιμές έχουν διαφορά λόγω του τρόπου έκπτωσης στους πελάτες».

«Θέλουμε να δούμε να μειώνεται το κόστος, το ζητήσαμε από τους παροχής αλλά είναι δουλειά της αγοράς. Με δεδομένο ότι κάνουμε κινήσεις που δείχνουμε από κινήσεις που δείχνουν ότι ακούμε την αγορά λέμε ότι θα θέλαμε πρόοδο γιατί το ζητά ο καταναλωτής και ο πολίτης» τόνισε.

Κινέζικες επενδύσεις για τα δίκτυα 5G

Σε ερώτηση που δέχτηκε για την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα γίνουν κινεζικές επενδύσεις στο 5G και ότι δεν έπρεπε ο πρωθυπουργός να δεσμευθεί στον πρόεδρο Τραμπ για το θέμα αυτό, ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε ότι δεν πρόκειται περί κινεζικών ή σουηδικών επενδύσεων, αλλά τις επενδύσεις τις κάνουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι.

«Το ερώτημα είναι τι αγοράζουν οι πάροχοι: θα πάρουν κεραία σουηδική; φινλανδική; κινεζική; Δεν υπάρχει λόγος περί κινεζικών επενδύσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχολίασε ότι αυτό που είπε στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός είναι ότι η Ελλάδα θα αναμένει την αποκρυστάλλωση της ευρωπαϊκής θέσης για το θέμα, καθώς το 5G δεν είναι μόνο ζήτημα τεχνολογίας όπως το 4G δίκτυο, αλλά και ζήτημα εθνικής ασφάλειας και προστασίας των κρίσιμων υποδομών.