Παναγιωτόπουλος: Ανάκτηση της εναέριας υπεροχής έναντι της Τουρκίας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τα επόμενα βήματα της χώρας μας σχετικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει την υπεροχή στους αιθέρες έναντι των Τούρκων αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ

Ο κ. Παναγιωτόπουλος έστειλε σαφές μήνυμα στην τουρκική πλευρά για δυναμική απάντηση σε περίπτωση που ξεπεραστούν οι «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Τέθηκε από πλευράς μας το ζήτημα της αγοράς μιας μοίρας F-35. Προφανώς πρέπει να ξεκινήσει διαπραγμάτευση, θεωρώ ότι θα ξεκινήσει σύντομα και υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν».

Εν συνεχεία επισήμανε ότι αυτές τις ημέρες ξεκινάει και το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 στην εκδοχή Viper που είναι επίσης ένα άλλο πάρα πολύ σημαντικό πρόγραμμα.  Με τους ρυθμούς που προβλέπονται, εξήγησε, θα διαρκέσει κοντά στα 7 με 8 χρόνια.

«Κάποτε η Ελλάδα θα πάει και στο αεροσκάφος 5ης γενιάς που παρουσιάζει ιδιαιτέρα χαρακτηριστικά, το λεγόμενο stealth που δεν ανιχνεύεται από τα εχθρικά ραντάρ ενώ παρουσιάζει κάποιες φοβέρες δυνατότητες όσον άφορα τα ηλεκτρονικά και οπλικά του συστήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Όταν θα έχουμε τελειώσει θα έχουμε εκσυγχρονίσει τον κύριο όγκο των αεροπλάνων μας, 82 με 84 F-16 και θα έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία απόκτησης των F-35 εκεί που η Τουρκία θα έχει πέσει έξω και δεν θα τα έχει καταφέρει», υπογράμμισε.

Για το ενδεχόμενο αγοράς πλοίων, και άλλου πολεμικού υλικού δήλωσε ότι υπάρχουν προτάσεις που θα συζητηθούν μεταξύ αμερικανικού Πενταγώνου και της ελληνικής πλευράς, και θα εξεταστούν λεπτομερειακά ανά κλάδο το επόμενο διάστημα.

Τέλος, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι «τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο καθένας από εμάς στις κατ’ ιδίαν επαφές που είχαμε, διαμηνύσαμε με τρόπο σαφέστατο και πολύ κατηγορηματικό ότι υπάρχουν όρια,  και αν εκτιμηθεί ότι έχουν ξεπεραστεί αυτά τα όρια όσον άφορα τις αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία είμαστε αποφασισμένοι να απαντήσουμε με τρόπο δυναμικό, κι αυτό το βασικό μήνυμα το έχουμε περάσει σε όλες τις πλευρές πέραν της αμερικανικής. Θεωρώ  ότι οι ΗΠΑ πήραν το μήνυμα».